Kruppa Géza

Vélemény és vita

Allergia

A pollenszezon beköszöntével a pázsitfüvek pollen­jeit egészen Brüsszelig sodorja a szél. Allergiás tünetként ugyanis a magyar babaváró program is erősen csípi az Európai Bizottság bürokratáinak szemét

A valóság ismeretéből felmentett testület aggályosnak tartja a gyermeket tervező fiatal pároknak nyújtandó tízmillió forint kedvezményes hitel jogosságát.

A július elsejétől életbe lépő családbarát támogatással szembesülve az EU szakértői idegesen vakarózni kezdtek. A program előzetes jóváhagyása helyett időhúzási taktikaként az uniós versenyjog megsértésére, túlzott állami támogatásra és más, hajánál fogva előráncigált műkifogásokra hivatkoznak. Most nagy nehezen sikerült kicsikarni belőlük egy homályos szóbeli beleegyezést. Ám ezeket az elegáns hölgyeket és urakat a csecsemőgőgicsélés szívet melengető hangjaitól továbbra is csillapíthatatlan orrfolyás kínozza, hasogató fejfájás gyötri, krákognak, testükön bíbor színű kiütések jelennek meg. A kellemetlen tüneteket a szálló pollenek mellett alighanem sokkal inkább az elfojtott bűntudat, a rossz lelkiismeret váltja ki. Ezeknél a hivatalnokoknál ugyanis a lé határozza meg a (bűn)tudatot.

Az időhúzás brüsszeli bajnokai politikai érdekeik szerint babavárás helyett migránsvárásban látják az Európa-szerte lángba boruló keresztény templomok, zsinagógák fényében felsejlő biztató jövőt. Az ő szemükben egy születendő kisded a család gyarapodásával a nemzeti közösség megerősödését jelenti, ami viszont szembemegy az európai egyesült államok megalakításának, a migránsok beengedésének szándékával.

Tervük megvalósításához el kell magukban nyomni a család fogalmához, benne saját szerető mamájukhoz kötődő természetes pozitív érzelmeket is. E lelki harakiri stresszel, allergiás szimptómákkal, egészségkárosító mellékhatásokkal járhat. A felmarkolt nagy pénzek ára az állandó belső önemésztő elégedetlenség. Nehéz is lehet valakinek meggyőznie magát, hogy érdekében álljon virágzó kertjébe mondjuk sáskarajokat csalogatni. Dan Wells amerikai írót idézve azonban, „ahol a logika elbukik, a bűntudat még győzhet”.

De addig, a brüsszeli bürokratáknak és itthoni haladó gondolkodású cinkosaiknak lesz még néhány álmatlan, saját lelkiismeretükkel hadakozó alvászavaros éjszakájuk. Annál is inkább, mert a babaváró program példája ragadós lehet, más országok is kedvet kaphatnak a követésére.

Az időhúzást nem csak a fociban büntetik szigorúan. A piros lapos május 26-a vészesen közeleg!

Kapcsolódó írásaink

Tamáska Péter

Tamáska Péter

A zöldek és a német világ

ĀA német zöldek (Bündnis 90/die Grünen) honfitársaik minden fontosabb életszükségletébe beleszólnak, s 1998-tól a 2005-ös előre hozott választásokig még az ország kormányzását is kipróbálták

Galsai Dániel

Galsai Dániel

Egy vicces ember

ĀFricska. „Ön lenne miniszterelnök? – Azt gondolom, igen, jobb miniszterelnök lennék Orbánnál. Egyrészt más a demokráciafelfogásom, másrészt a haragot és a gyűlöletet sosem tartom jó tanácsadónak”

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom