Vélemény és vita

Marx kísértete

A Jusók, a német fiatal szocialisták gyanakodva és bizalmatlanul nézik saját országukat

Nagy transzparenseken hirdetik, hogy az új Németország színes lesz: The New Germany is colorfull. A szocializmus feltámasztható – mondja szemtelen vigyorral ifjú vezérük, Kevin Kühnert toszkán vörösborral koccintva, s Marxra és Jaltára gondolva hozzáteszi: a kapitalizmus meghaladható. 1989-ben, a békés forradalmak idején született, lázadó és unja a nagykoalíciót, a merkelizmust, és tavaly elég szerénytelenül bevallotta a Siegessäu­le hasábjain, hogy homoszexuális.

A szociáldemokrata fiatalok, akik unják pártjuk tétlenségét követik, főképp, amikor a nagyvállalatok korlátozásáról vagy esetleges kisajátításáról beszél. Törpék lázadása a Jusóban – utalt egy ellenfele Kühnert alacsony termetére, homo voltán meg sem ütközve.

Mi itt Keleten rezignált sóhajjal vesszük tudomásul, ha halljuk a szocialista ideológia szirénhangjait, hogy a jaltai világrend méltó büntetés volt a németeknek a világháborúért, s hogy a szovjeteknek köszönhetően az NDK volt az igazi, a múlt hordalékától megtisztult Németország.

S miután a Fal ledőlt – ami sok szocialistát megdöbbentett Nyugaton –, a volt NDK (DDR) az ifjú, a nagy váltás után született szocialisták szemében ideális társadalomként rajzolódik ki, üvegbúrával fedve, akár a legjobb francia sajtok. Kuba karibi rút romantikája, Venezuela meghasonlása a legújabb szocialista kísérlettel, s még a tiszta sztálinizmust ad absurdum megvalósító Észak-Korea sem igen riasztja vissza Marx, a hitetlen próféta mai ifjú híveit, hogy az élet édes zamatát ne ideológiai pótlékokban keressék.

A baloldal egyébként is valóságos propagandahadjáratot folytat a volt honeckeri állam, egyáltalán a keletnémet szocializmus megszépítésére. Elterjedt az a nézet, hogy a keleti tartományokat az NSZK gyarmatosította, s a volt NDK-polgárokat a mai napig másodrendűként kezelik. Dietmar Bartsch, a Die Linke, a Balosok, azaz a posztkommunisták frakciójának vezetője úton-útfélen hangoztatja, hogy ma sem heverték ki ők, ott Keleten azt a rablást, amit szanálás címén a nyugatiak végrehajtottak. (Ugyanez a véleménye Björn Höcke türingiai történelem- és tornatanárnak, aki az AfD szélsőjobboldalát vezeti, s tömeggyűlésein képes igazi érzelmi vihart kiváltani hallgatóságából.) Bartsch viszont ravasz, hiszen a Treuhand, a Vagyonügynökség működésében – amit még NDK-s színekben Hans Modrow állított fel a párt- és állami vagyon számbavételére és elszámolására – ő is részes volt. A Treuhand aztán milliárdokkal nem tudott elszámolni: 1994-ben már 250 milliárdra rúgott a hiány.

Húsz évvel az egyesítés után a ZDF Beutezug Ost, Zsákmányvonat Keletről címmel készített egy dokumentumfilmet a német történelem legnagyobb gazdasági átveréséről: hogyan építették le a keletnémet gazdaságot és ipart Nyugatról. A kulcsszó a valutaunió volt: az egységes valuta söpörte el a Keletet. (Gondoljunk csak Sztálinra: a német márka kibocsátásakor elrendeli Berlin blokádját, mondván, a márkával létrejött a nyugatnémet állam, amellyel szemben
a keleti nem lesz versenyképes.)

Harminc évvel a Fal bukása után nincs mit csodálkozni azon, hogy a Juso törpéi megint a kommunista Marxhoz folyamodnak és felelevenítik a kapitalizmus elleni átkait. A mai zavaros és ideológia nélküli időkben Marxnak megint hatása van a felületesen gondolkodókra és az útkeresőkre is. Sok kutató szerint az a mérhetetlen erőszak, amit Lenin, Sztálin és Mao Ce-tung fejtett ki, annak a gyűlöletnek volt a kiterebélyesedése, amelyet a német próféta érzett és ki is fejezett írásaiban. S miközben jönnek a marxizáló ifjak, a leköszönő nemzedék erőtlen tagja, Jean-Claude Juncker arról beszél, hogy „kollektív libidónk elkallódott. Nem szeretjük magunkat.” Rövid, velős mondás – Marx újságírói szeme rögtön kiszúrta volna.

Kapcsolódó írásaink

Kacsoh Dániel

Kacsoh Dániel

Lízingelt erkölcstelenségek

ĀIsmerjük a mindent elsöprő balos „érvet”: aki ellen nyomoznak, az nyilván ártatlan. Mert Orbán „diktátor”. Ennyi

Rab Irén

Rab Irén

Kampány, álruhában

ĀMennyire etikus egy mentálisan sérült gyerekember mániáját politikai eszközként felhasználni? És hol tart a világ, ha ezzel a populista eszközzel milliókat lehet manipulálni?

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom