Vélemény és vita

Lízingelt erkölcstelenségek

Ismerjük a mindent elsöprő balos „érvet”: aki ellen nyomoznak, az nyilván ártatlan. Mert Orbán „diktátor”. Ennyi

álláspont

Czeglédy Csaba, illetve az általa is irányított bűnszervezet 2011 és 2017 között az általános forgalmi adót nézve 3 milliárd 254 millió 729 ezer, míg egyéb adók és járulékok tekintetében 2 milliárd 960 millió 976 ezer forint, azaz összesen 6 milliárd 215 millió 705 ezer forint vagyoni hátrányt okozott az állami költségvetésnek. Legalábbis az ügyészségi vádirat szerint. A csalás kárvallottjai a magyar államon, illetve az adófizetőkön túl több száz diák és nyugdíjas, akik részt vettek a szombathelyi szocialista potentát által vitt munkaközvetítő programokban.

Tekintve vállalhatatlan országlását, aligha csodálkozunk, hogy mindezek dacára Gyurcsány Ferenc éppen eme tisztességtelenségben kiérdemesült ügyvédet tartotta mások mellett alkalmasnak arra, hogy a DK nevű káoszkommandó EP-listáján helyet biztosítson neki. Ha nem is befutót, olyat mindenképp, melynek révén a választás jogerős eredményének kihirdetéséig a vádhatóság kénytelen legyen megszüntetni az ellene folyó büntetőeljárást.

A csodaszer neve: mentelmi jog. Ezt a lehetőséget egyébként a tavaly áprilisi parlamenti voksolás előtt egyszer már megjátszották, akkor az előzetes letartóztatásból szabadult ki így néhány napra a Gyurcsányék által korábban anyagilag is támogatott, a bukott miniszterelnök szerint a fasiszta/náci/kádárista rezsim parancsára meghurcolt exképviselő. Ismerjük a mindent elsöprő balos „érvet”: aki ellen nyomoznak, az nyilván ártatlan. Mert Orbán „diktátor”. Ennyi.

Csakhogy a feltárt visszásságok nyomán inkább az tűnik valószínűnek, hogy Czeglédy és társai bizony megszegték a törvényt. Márpedig, ha a morális felsőbbrendűségét minden fórumon hangoztató ellenzék komolyan gondolja a jogállamiságért való bősz aggodalmát, melyet Brüsszelben és Budapesten egyaránt szóvá tesz, akkor illene eljutnia oda, hogy magára nézve is kötelezőnek tartja a törvények betartását. Más kérdés, Czeglédy ügyében amolyan Gyurcsány-féle trollkodásról is beszélhetünk, hiszen Dobrevék kiskedvence ezzel a húzással aligha ússza meg végleg a számonkérést.

Beszédesebb azonban, hogy a mentelmi jog felfüggesztését, vagyis az eljárás folytatásának lehetőségét úgy tudták megoldani a Nemzeti Választási Bizottságban, hogy valamennyi ellenzéki tag lényegében a „köztörvényes bűnöző” álláspontját fogadta el a magyar bíróságéval szemben. Ezzel minden írott és íratlan szabályt megszegtek. Vagyis méltatlanná váltak a tisztségükre. Azért ne essen le az állunk a csodálkozástól! Aligha meglepő ugyanis egy ilyen húzás attól az oldaltól, amely kormányzása idején beengedte az oroszokat a titkosszolgálatokba, ma mégis „putyinozza” az Orbán-kormányt. Vagy azoktól, akik korábban náciveszéllyel riogattak, most meg összebútoroznak a Jobbikkal. Esetleg attól a szocialista párttól, amely a keleti nyitás kapcsán diktátorozza a miniszterelnököt, mondván, Pekinggel cimborál, majd kiderül, saját elnöke egyenesen a kínai vörösök meghívására gazsulált az ázsiai nagyhatalomnak. Sőt, mint napvilágra került, a kínai kapcsolatok felelőse maga a „patkánykormányozó” EP-képviselő, Ujhelyi István. Nyilván nem tegnap óta tudjuk: gondok vannak itt az erkölcsökkel. Komoly gondok.

Visszatérve Czeglédy ügyére: a DK úgy tette listára a politikust, hogy ő közben az MSZP tagja. Azaz, lízingelték a vádlott szocit, aki ily módon saját pártjával szemben kénytelen kampányolni a következő időszakban. A jelek szerint nincs ellenére: május elsején együtt majálisozott Gyurcsánynéval és körével. Kérdés, a megkárosított tanulók és nyugdíjasok vele ünnepelték-e a magyar hatóságoktól való trükkös szabadulást? Aligha.

Kapcsolódó írásaink

Rab Irén

Rab Irén

Kampány, álruhában

ĀMennyire etikus egy mentálisan sérült gyerekember mániáját politikai eszközként felhasználni? És hol tart a világ, ha ezzel a populista eszközzel milliókat lehet manipulálni?

Tamáska Péter

Tamáska Péter

Marx kísértete

ĀA Jusók, a német fiatal szocialisták gyanakodva és bizalmatlanul nézik saját országukat

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom