Kruppa Géza

Vélemény és vita

Mozgalmi múlt újratöltve

Egy kiszivárgott titkos hangfelvétel szerint a DK – követve a régi munkásmozgalmi hagyományokat – illegalitásba készül vonulni

A párt pécsi szervezetének taggyűlésén ugyanis elhangzott, hogy az őszi önkormányzati választásokra gyúrva célszerű elhallgatni a jelöltek baloldali beállítottságát. Az ideológiai hovatartozás álcázására inkább javallott a civil, vagy a független megjelölés hangsúlyozása – derül ki a dokumentumból. (Hátha az óvatlan választók ezzel a csalival – mint annyiszor már – ismét bekapják a horgot.)

Azonban fittyet hányva a pécsi párttársak agyafúrt taktikájára, a vakmerő Gyurcsány Ferencné a baloldali orcáját nyíltan vállalva lép majd színre május elsején a Városligetben. Az EU-képvise­lőjelölt bizonyára most is előadja, hogy szíve szerint a szovjet fennhatóság csebréből az európai egyesült államok vedrébe navigálná az országot. A talpraesett asszony a hazafias programjával felidézi a dicső mozgalmi múlt szellemiségét is. A Tanácsköztársaság napjait, amikor a kommunista elődök az 1919. május elsejei ünnepségre a Hősök terén a Millenniumi emlékmű királyszobrait vörös drapériával takarták le. Így akarták a nemzeti emlékezetből a múltat eltörölni. (Anno a nagyszabású ünneplés közepette a román haderő már elfoglalta az Alföld egy részét.) Az idei városligeti majálison bizonyára feltűnik majd a Demokratikus Koalíció kampánynyitóján már megcsillant diáklány, aki az „öregecskedő” feleségekkel szemben hamvas fiatalságával teheti vonzóbbá a pártot. A csacska teremtés aligha sejti, hogy Gyurcsányék őt is – mint a gyerekeket élő pajzsként maguk elé emelő illegális bevándorlók – érzelmi zsarolásra használják fel.

Ezzel a lekoppintott módszerrel elsősorban a varázsát vesztett MSZP elbizonytalanodó szavazóit igyekeznek átszédíteni a DK soraiba. Szegény szoci hívek pedig anélkül is megszédülhettek már, hogy beülnének a ligeti körhintába.

Nehéz a választás, ki mögé álljanak. Sütkérezzenek-e tovább Bangóné Borbély Ildikó páratlan intellektusának fényében, vagy inkább jöjjön Gyurcsányné Dobrev Klára?

Mindenesetre a királyszobroknál annak idején használt vörös drapéria most kapóra jöhetne a DK viselt dolgainak elfedésére is. Mert egy pécsi hangfelvételből az is kiderült, hogy egyes tagok szerint a párt színeiben egy tőről metszett bűnöző készül indulni az őszi önkormányzati választásokon. Úgy tűnik, hogy sajnálatos módon a pécsi szervezetnél mára megfakult az „Elvtárs! Segítsd a lebukottakat!” – féle szolidaritás erénye.

Az eddigi fejleményekből sejthető, hogy az ellenzék idei majálisán hamisan zeng majd az ének. Mert hiába koccintják biztatóan egymáshoz sörös üvegeiket a szocik, a Párbeszéd, a DK és a Momentum vezetői, hátat fordítva a tegnap még keblükre ölelt LMP és Jobbik élharcosainak. Már semmi sem az, aminek látszik. Nem lehet tudni, hogy valójában ki kivel fog össze és ki az, akit hátba kell döfni. A ligeti fák között kergetőző tavaszi szellő a bizalmatlanság, a gyanakvás mag­vait sodorja szerte.

Talán a Ligetben akad majd olyan baloldali ünneplő, akinél éppen a valódi virsli bizalmat keltő pattanó hangjára villan be a felismerés, hogy elege van ezekből a marakodó, csak a saját pozíciójukra hajtó, álbaloldali, saját karikatúrájukba fordult pártokból.

Tőlük legkésőbb május 26-án le kell pattanni.

Kapcsolódó írásaink

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Egy patkány gondolatai

ĀCsak hüledezünk, mert az őrület tovább fokozódik. Itthon úgy, hogy a Bangóné-félék újabb és újabb cselekedeteikkel süllyednek (jó, süjjednek, hogy Bangóné is értse) egyre lejjebb (és lellyebb)

Korompay Csilla

Korompay Csilla

Karácsony gerillái

ĀA „próbáljunk ki cuki lakossági ötleteket” helyett átgondolt jövőképre lenne szüksége Zuglónak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom