Faggyas Sándor

Vélemény és vita

Weber nagy kabátja

Nem tudom, hányan várták repesve Manfred Weber EP-választási programjának közzétételét, de va­lószínű, hogy Németországban nem túl sokan, egy friss közvélemény-kutatás szerint ugyanis honfitársainak háromnegyede (!) azt sem tudja, hogy kicsoda ő

álláspont

Az Európai Néppárt bajor csúcsjelöltje – akinek választási plakátja azt hirdeti: „Ein Bayer für Europa” – ezért inkább a kies Hellászban ismertette kampányprogramját, ahol azonban nem a görögöket elárasztó migránsok, hanem a nacionalisták ellen hirdetett harcot. „Aki nem osztja a jövő egyre integráltabbá váló és egyre ambiciózusabb Európájának eszményét, az többé már nem lehet sorainkban” – jelentette ki dodonai módon, nyilván a Fideszre (is) célozva, miután látogatást tett Nemea ókori templomában.

Vajon miért látogatott „egy bajor Európának” egy kis peloponnészoszi településre, amelyről a németek többsége még kevesebbet tudhat, mint őróla. Csak nem azért, mert vendéglátói közül valaki elmesélte neki az ógörög mitológia híres hőse, Héraklész történetét? Akinek tíz „lehetetlen küldetést” kellett végrehajtania ahhoz, hogy halhatatlanná váljon, s elsőnek azt a feladatot kapta, hogy hozza el a nemeai oroszlán bőrét. A Nemea vidékét rettegésben tartó szörnyű állat sebezhetetlen volt, Héraklész sem nyíllal, sem buzogánnyal nem tudta leteríteni, de végül beszorította egy barlangba, s ott erős kezével addig fojtogatta, míg meg nem fulladt. Tán a görög félisten példájából szeretne bátorságot és erőt meríteni a nem éppen bátorságáról és határozottságáról ismert, köpönyegforgató karrierpolitikus, érezve, hogy túl nagy kabát lehet a hőn áhított EB-elnöki poszt?

Persze még messze nem tartunk ott, hogy „egy bajor” legyen Európa egyik csúcsvezetője, ehhez ugyanis nemcsak a Néppártnak kell jól szerepelnie a négy hét múlva esedékes európai parlamenti választásokon, hanem el kéne nyernie a fő riválisok, a szocialisták és a liberálisok támogatását is. De még ez is édeskevés lehet, ha az eredetileg kereszténydemokrata értékrendű Néppárt hitehagyott, korrupt és balga megélhetési politikusai belülről tovább gyengítik és szalámizzák a (még) legnagyobb európai pártcsaládot. Május végén az lesz a fő kérdés, hogy a görög, római, zsidó, keresztény gyökerű európai kultúrát meg- és elvető, az őshonos európai nemzeteket ázsiai és afrikai migránsokkal összekeverni, felhígítani törekvő, bevándorláspárti birodalmi „nagykoalíció” kap-e felhatalmazást az európai választóktól. Vagy éppen ellenkezőleg, azok az Európa-párti politikai erők és vezetők jutnak többségbe az EP-ben, azután pedig az Európai Bizottságban és a tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanácsban is, amelyek/akik azt az elvet tartják minden másnál fontosabbnak, hogy Európa az európaiaké, s az Európai Unió az itteni nemzetek és nemzetállamok demokratikus és szolidáris szövetsége.

Az „ide nekem az oroszlánt is!” módjára kiabáló, magát roppant alkalmas európai vezetőnek vizionáló Weber, ha legközelebb göröghonba kirándul, igazán megkérdezhetné Héraklésztől: áruld el nekem, hogyan tudtad legyőzni a lernai hidrát, amikor minden levágott feje helyén két másik nőtt ki? De jobban tenné tán, ha néhai bolondos honfitársa, II. Lajos, a „Hattyúkirály” példáját követné. Neki az volt az egyik kedvenc időtöltése, hogy ezüstvértet öltve, hattyú formájú csónakjában, Lohengrinként hajókázott, továbbá gyakran diskurált XIV. Lajos, a „Napkirály” szellemével, a hosszú és unalmas esti fogadásokat pedig óriási virágkölteményben elbújva vészelte át… Ő is „egy bajor” volt – ha nem is Európának –, de legalább nem ártott Európának.

Kapcsolódó írásaink

Szerencsés Károly

Szerencsés Károly

Szabadság Filmszínház

ĀA mozik a szabadság szigetei voltak. Hát ezért volt olyan fontos oda eljutni!

Kő András

Kő András

Óriások

ĀOlvasom, hogy az ország legmagasabb fája egy amerikai származású duglászfenyő, amely Somogy megyében, az Iharosberényi Erdészet területén található