Kruppa Géza

Vélemény és vita

Szívószál

A neten akár nálunk is megrendelhető a szalma szívószál, amelyet egy élelmes amerikai cég kínálgat, és ezen újdonságával javasolja a műanyag változat helyett a koktélokat, üdítőitalokat szürcsölgetni

A búza szárából levágott, környezetbarát régi-új termék iránt van is kereslet.

De miért kellene külföldről vásárolni, amikor a hazai, évi másfél millió hektáron termesztett búza learatása után összegereblyézhető melléktermék magát kínálja? Bio szívószállal magyar vállalkozás elláthatná akár a fél világot. A piac pedig nyitott, mert a sok felemészthetetlen műanyag hulladék lassan beborítja a földet. Mivel – mint tudvalévő – a műanyag egyhamar nem enyészik el, akár a bumeráng, eldobás után visszajön, lehetetlen megszabadulni tőle. Például rossz gyakorlatként szerte a világon az élővizekbe másodpercenként egy kukásautónyi mennyiséget zúdítanak, aminek pedig a tengerek élővilága issza meg a szennyezett levét. Erre a veszélyre figyelmeztetnek az óceánokban ringó, fél európányi műanyagflakon-szigetek és a többi között a Fülöp-szigeteknél nemrég partra sodródott bálnatetem. Az óriás cet végzetét – a hírek szerint – a gyomrában összegyűlt csaknem ötven kilónyi műanyag bevásárlószatyor, strandpapucs, szívószál okozta, előrevetítve a bálnákra váró sötét jövőt.

Az Európai Bizottság tervbe is vette egyelőre csupán néhány egyszer használatos hétköznapi eszköz, mint a műanyag tányér, evőeszköz, nejlonzacskó korlátozását. Csakhogy már a téma puszta meglebegtetésére is felszisszentek az érintett gyártók, felhasználók. Mert a pazarlásra, a környezet kizsigerelésére berendezkedett jóléti társadalom eltunyult embere nemigen hajlandó a kényelme rovására semmiről sem lemondani. (Miközben például a szegények lakta Bangladesben már húsz éve érvényben van a tilalom a nejlonszatyrok forgalmazására, ugyanis az általuk eldugított csatornák árvizeket idéztek elő.)

A műanyagról a szalma, vagy modernül megnevezve az öko szívószálra az áthangolódás egy apró, mégis jelentős lépés lehet a zöldszemlélet megerősödéséhez. Ráadásul a retró hullámára ülve általa néhány percre talán nagyszüleink korszaka is felidézhető, amikor az urak a presszókban még szalmaszálon hörpölt málnaszörp mellett csapták a szelet a hölgyeknek.
Magyarország lépést tart a klímaváltozás lassítására tett erőfeszítésekkel. Megelőzve a vonatkozó európai szabályozást, már évekkel ezelőtt termékdíjat vetett ki a műanyag zacskókra. És most itt van az Európai Parlament néhány hete meghozott döntése: 2021-től a tagországokban tilos lesz a műanyag evőeszközök, tányérok, szívószálak árusítása.

A műanyagáradatnak gátat vető különféle szabályozások azonban csak a fogyasztói kultúra módosításával, bizonyos önmérséklet magunkra kényszerítésével hozhatnak eredményt. Mivel nem vagyunk földön kívüli lények, az ökoszisztéma további rombolása mindannyiunknak nagy szívás lehet.

Kapcsolódó írásaink

Domonkos László

Domonkos László

A parancs

ĀPéldátlan, hogy ennyi ember ilyen hosszú frontvonalat ennyi időn át tartson. Ők tartották

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom