Putsay Gábor

Vélemény és vita

Négy fontos évszám

A magyar–kínai kapcsolatokkal és az ázsiai ország gazdaságával kapcsolatban érdemes három évszámot hangsúlyozni: 1949, 1979 és 2010

álláspont

Az első azért emlékezetes, mert Magyarország 1949-ben, azaz hetven éve ismerte el az elsők között a Kínai Népköztársaságot, és ezt nagy becsben tarják ma is az ázsiai országban. A kínai kormány 1979-ben indította el új gazdasági programját, a meredek gazdasági növekedés lassan negyven éve zajlik, azóta az akkor meglehetősen szegény, Indiával egy szinten lévő ország az indiai gazdaság négyszeresére nőtt. A harmadik évszám pedig számunkra azért fontos, mert az új Orbán-kormány akkor hirdette meg Európában elsőként a keleti nyitás politikáját, ami viszont gazdasági értelemben járult hozzá országunk fejlődéséhez.

Mivel mára a világkereskedelem talán legerősebb szereplője Kína, a magyar gazdaság teljesítménye szempontjából kiemelt fontossága van a magyar–kínai kereskedelmi kapcsolatoknak. Tetszik, nem tetszik, mára Kína megkerülhetetlen, pláne egy olyan nyitott gazdasággal és kereskedelemmel rendelkező ország számára, mint hazánk. Orbán Viktor miniszterelnök tegnap a Li Ko-csiang kínai miniszterelnökkel folytatott megbeszélésen Pekingben elmondta: „Nekünk, magyaroknak egy nyitott világgazdaság kell, ezért Magyarország a jövőben is szeretne részt venni ebben az együttműködésben, és ezzel kapcsolatosan semmifajta ideológiai, külső nyomást nem fogad el, a magyar kormány mindig is a nemzeti érdekeket követi.” Arról is beszélt, hogy a kínai vállalatok jelentősen hozzájárulnak a magyar gazdaság korszerűsítéséhez, a kínai beruházások 4,5 milliárd dollárnyi értéket képviselnek Magyarországon.

Kínának jelentős kereskedelmi többlete van Amerikával és más országokkal szemben is, és nincs ez másképpen hazánkkal szemben sem. A világ jelenlegi legerősebb szuperhatalma és gazdasága ez ellen úgy próbál védekezni, hogy időről időre kereskedelmi vámokat hirdet meg a kínai árukkal szemben, ami viszont az egész világgazdaságot a feje tetejére állíthatja. Egyrészt csökken a kereskedelem intenzitása, másrészt drágulnak az áruk, ami bizonyos gazdaságok számára a versenyképesség csökkenésével egyenlő, harmadrészt pedig bizalmi válság alakul ki, ami időről időre leértékeli a feltörekvő országok, így Magyarország nemzeti valutáját. Donald Trump amerikai elnök az ilyesfajta protek­cionista és adminisztratív intézkedésekkel még megpróbálhatja elejét venni a kínai előretörésnek, viszont azzal mindenképpen számolnia kell, hogy belátható időn belül, négy-öt, de legfeljebb tíz év múlva az ázsiai ország gazdasága lesz a világon a legnagyobb.

Az elmúlt évtizedben és a mostaniban egészen 2017-ig két számjegyű volt az éves gazdasági növekedés Kínában, azóta hat százalék körül stabilizálódik. Az Európa gazdasági motorjaként számon tartott Németországban – amely a legnagyobb kereskedelmi partnerünk – például a GDP-növekedés éppen csak hogy meghaladja az egy százalékot. Az amerikai bruttó hazai termék évente körülbelül tizennyolcmilliárd dollár, a kínai tizenegy, viszont a növekedési ütem alapján borítékolható, hogy hamarosan beelőzik az Egyesült Államokat.

A magyar–kínai gazdasági kapcsolatok egyik jelképe a Budapest és Belgrád közötti vasútvonal felújítása. Ez a beruházás meglehetősen vitatott, és az előkészítés sokáig elhúzódott, viszont tegnap tető alá hozták a szerződést, egy kínai–magyar konzorcium újíthatja fel a hazai szakaszt. Ha elkészül – úgy 2023-ban –, Magyarország biztosítja a leggyorsabb szállítási útvonalat Délkelet- és Nyugat-Európa között, és ez lesz egy újabb jelképes évszám a két ország közötti kapcsolatok esetében.

Kapcsolódó írásaink

Veczán Zoltán

Veczán Zoltán

Árokásás

ĀKár, hogy TGM-nek nem jut ideje saját morális pozíciói felülvizsgálatára. Legalább olyankor, amikor összeesküvés-elméletekről moralizál a világra a legtöbb nyomorúságot hozó összeesküvés-elmélet, a marxizmus követőjeként

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom