Szalai Attila

Vélemény és vita

„Húsvéttisztelők”

Húsvét vasárnapján, ami a liturgikus év legnagyobb ünnepe, a föltámadt Krisztust ünnepli a keresztény világ

Mert, mint az imádságos ének mondja, övé a hatalom és dicsőség mindörökké, s arra int, hogy a világosság gyermekeiként új életre kelve az odafönt valókat keressük – ezért a húsvéti gyertya, az újonnan megáldott víz, s hogy emlékezetünkbe véssük a szent három nap eseményeit. Jelesül Jézus Krisztus halálát és feltámadását, amellyel a keresztény hit szerint Isten fia megváltotta az emberiséget bűneiből, és ezzel a példa nélküli csodával az új és örök élet reményét s lehetőségét adta az emberiségnek. Százmillióknak jelent lelki és szellemi támaszt a legmélyebb, legnyomasztóbb félelem, a halál és az értelmetlen elmúlás gondolata ellen. Nem véletlen, hogy ez idő tájt láthatjuk a dermesztő télből újjászülető természet első pezsdülését.

Ebbe a lenyűgöző csodába dúlt bele a húsvét vasárnap Srí Lankán három templomban és négy szállodában elkövetett robbantásos merénylet híre. Több mint háromszázötven halottról, s mintegy ötszáz sebesültről beszélnek.

Lélegzetelállító tragédia, pokoli időzítéssel. Az Iszlám Állam ott támadott, ahol a muszlimok és keresztények között van kapcsolat, s ahol legkisebb lehet az ellenállás – vélekedett egy migrációkutató szakember. Hozzátéve, hogy ez a terrorszervezet meggyengülését jelezheti.

Nos, lehet, hogy az Iszlám Állam gyengül, de sajnos a Nyugat gyengülése is rohamosan folyik, s ily módon kiegyenlítődhetnek az erőviszonyok. A saját gyökereinek elvágásán munkálkodó világ lassan már meg sem meri nevezni, hogy keresztények volnának ama gyökerek, ugyanakkor az iszlámot szemrebbenés nélkül nevén nevezi. Jó példa erre a volt amerikai elnök, Barack Obama, és egy másik volt elnök, Bill Clinton neje, Hillary, akik a Twitteren olvasható, részvétnyilvánításnak szánt bejegyzéseikben ezt a mintát követik; még véletlenül sem írják le a keresztény szót, nehogy terjesszék, hogy a támadások célpontjai a keresztények voltak. Helyette új kifejezést kreáltak: „húsvéttisztelők”.

„A turisták és a húsvéttisztelők ellen elkövetett támadások Srí Lankán az emberiség elleni támadások. A szeretet, a megváltás és megújulás napján imádkozunk az áldozatokért és együtt érzünk Srí Lanka népével” – írta Obama. A korábban Új-Zélandon az iszlám mecsetben elkövetett lövöldözéses merénylet kapcsán szeme sem rebbent, és leírta a „muszlim közösség” kifejezést. Hillary Clinton ugyanerre az eseményre reagálva szintén nem tartóztatta meg magát „muszlim közösség” leírásától, kiegészítve mondandóját az „iszlamofóbia” és a „rasszizmus” szavakkal. A Srí Lanka-i tragédiával kapcsolatban pedig lelkesen megismétli Obama szóleleményét, „húsvéttisztelőket” emlegetve Krisztus tisztelői helyett. Ezek után a balliberálisok rendíthetetlen kánonja, a politikai korrektség, a PC jegyében nem hogy javasolhatjuk, hanem egyenesen követelhetjük a következőket. A zsidó hitűeket, amikor sátoros ünnepüket, a szukkótot ülik, nevezzük „sátortisztelőknek”, a vészákot, amikor a buddhizmus követői megemlékeznek Sziddhárta Gautama születéséről, megvilágosodásáról és haláláról, nevezzük „gyertyaégetés és virágszórás-tisztelők” ünnepének, az iszlám esetében Kurban-Bajram, illetve ramadán helyett „állatáldozat és böjt-tisztelők” ünnepéről beszéljünk, a konfuciánusok, taoisták s a többiek eufemisztikus meghatározására pedig írjunk ki pályázatot, illetve forduljunk tanácsért Obamához vagy Mrs. Clintonhoz.

Kapcsolódó írásaink

Lóránt Károly

Lóránt Károly

Miasszonyunk üzenete

ĀA történelem emlékezetes tűzeseteket ismer, az epheszoszi Artemisz templom felgyújtásától kezdve Róma égésén át a Reichstag felgyújtásáig

Kondor Katalin

Kondor Katalin

Holland álmok

ĀAmióta az unió tagjai vagyunk, sokszor gondolkodtam azon, jó-e nekünk, hogy olyan országokhoz csatlakoztunk, amelyek lakói jóval tehetősebbek, mint mi vagyunk, ezért a „szabad” Európában jóval több üzleti, életviteli lehetőségük van, mint a magyaroknak

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom