Nagy Ottó

Vélemény és vita

Építők

Az ember egyik legősibb ösztöne a létfenntartás és a fajfenntartás után az építés

álláspont

Néhányunkban ez erőteljesebben munkál, ők az örök építők, akik sorra húznak fel kisebb és nagyobb épületeket, házakat. Hálásak lehetünk nekik. Valószínűleg most ismét szép napok virradnak rájuk, mert ha a hazai építőipar nem bírja a tempót, akkor az ő segítségüket is szívesen veszik a fiatalok vagy az idősebbek, akik még építe(tt)ni akarnak vagy tudnak.

Először beszéljünk a tempóról, ami most szinte őrületes, mert majdnem ötven, egészen pontosan negyvennyolc százalékkal bővült egy év alatt építőiparunk teljesítménye. Pedig már a januári nyitás sem volt gyenge, akkor is arról szóltak a kommentárok, hogy nagyon erősen kezdte az évet az ágazat, és a csaknem harmincszázalékos növekedés valóban megsüvegelendő. Nyilván ez az ötvenes pláne. A lendület majd persze csökken, de ez ne zavarjon senkit, az év egészét lesz majd érdemes nézni: az elemzők húsz-harmincszázalékos bővülést várnak 2019-re. Úgy, hogy a kibővített csok majd csak július elsejétől kapcsolódik be a rendszerbe, az eddigi teljesítményben „csak” a régi csok van benne. Meg az a lendület, amely az utóbbi években az országot jellemzi. Ennek érzékeltetésére érdemes a Német–Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara legfrissebb konjunktúrajelentését idézni, amely szerint tavaly kiemelkedő évet zárt a gazdaság. Ez az építőiparon is jól látszik most, de tegyük hozzá, a teljesítményhez az is hozzájárult, hogy kisebb lett a bürokrácia az ezt célzó intézkedések sorának köszönhetően. Csökkentek az adók is, megint csak a kormány döntése nyomán, ráadásul úgy, hogy közben emelkedtek az adóbevételek. És a munkaerőpiac szabályozása is jobb, rugalmasabb lett, amit szintén díjaznak – például a hazánkban működő német vállalatok. Jegyezzük meg azt is, nagy az elégedettség a testületben az egész magyar gazdaságpolitikával kapcsolatban, véleményük szerint ugyanis tízből nyolc indikátor javulást mutat.

Az építőipar növekedése egyébként 2017 óta töretlen, amihez az állami infrastruktúra-fejlesztések is hozzájárultak. Elemzők viszont arra mutattak rá, hogy a növekedés szerkezete lassan megváltozik, egyre több lesz a magánberuházás, ami arra utal, hogy az uniós források esetleges kifutása után sem fullad ki az ágazat, marad benne szufla. A magánberuházásokra azért is érdemes felhívni a figyelmet, mert nemcsak a cégeket kell alatta érteni, hanem ha kisebb mértékben is, de a családokat is. A csoknak – újnak és réginek egyaránt – az építőipar egésze örül.

Természetesen veszélyek is vannak. Jól emlékszünk: a 2008-as pénzügyi világválságot az ingatlanlufi kipukkadása okozta, de legyünk realisták, a következő krízis nem Magyarországról fog kigyűrűzni, még akkor sem, ha elszállnak az ingatlanárak – és nem mellesleg erre a jegybank is odafigyel, bizonyíték erre a tegnap először publikált Kereskedelmiingatlan-piaci jelentés. Nagyobb baj a munkaerőhiány, amit – a lendület fenntartása mellett, mert növekedés kell az egész gazdaságban – az MNB Versenyképességi programja is igyekszik orvosolni.

Annyi azonban szintén borítékolható, hogy a magyar építőipar szereplőinek egy darabig lesz munkájuk, hiszen csak az elmúlt időszakban bejelentett tíz legnagyobb magyarországi beruházás értéke meghaladja a kétezermilliárd forintot, és esetükben nem csak gépbeszerzések lesznek. Másrészt 2022-ig a Modern Városok Programban kétszázötven projektet hirdettek meg mintegy 3500 milliárd forint értékben, és ott van még a Magyar Falu Program is. Mindezek jó dolgok, beszélni kell róluk, mégpedig minél többet.

Kapcsolódó írásaink

Őry Mariann

Őry Mariann

Meghátrálás

ĀSebastian Kurz, Ausztria néppárti kancellára nemrég undorítónak nevezett egy ifjúsági mozgalmat, amely a bevándorlás és az iszlamizáció ellen küzd