Vélemény és vita

Hírek és álhírek

Gyorsabban kellene reagálni a migránsok körében terjedő álhírekre – mondták egymásra mutogatva a német politikusok, mikor végre eljutott hozzájuk a valódi hír, hogy Görögországban napok óta zavargások vannak a menekülttáborok környékén

Gyorsabban kellene reagálni, hogy időben fel tudjanak készülni, hogy megcáfolhassák a félrevezető információkat. De ez nehezen és lassan megy nekik. Most is, amíg a megfelelő reakción gondolkodtak, a helyzet már eszkalálódott. Több ezer migráns kővel és minden egyéb keze ügyébe kerülő tárggyal dobálta a rend őreit, nekik támadtak, áttörték a kordont és felgyújtották a mezőt.

A szokásukhoz híven, nőket és gyerekeket tartottak pajzsként maguk elé. A rendőrök nem hatódtak meg ettől: könnygázzal, paprikasprayjel, gumibottal válaszoltak. Láttunk már hasonlót Röszkénél 2015-ben, Idomeninél 2016-ban, áttörési kísérleteket, zavargásokat újra meg újra, ott, ahol nem a migráns- és embercsempész akarat érvényesült.

Nem lehetett tovább mérlegelni és elhallgatni a történteket, így aztán pár nap késéssel a német sajtó is beszámolt a görög eseményekről. Holott március eleje óta híresztelik a világhálón, hogy Németország ismét tárt karokkal várja a menekülteket. Megnyitják a görög–macedón határt, ott buszok, meleg tea és természetesen segítőkész önkéntesek várják az érkezőket, hogy a Reménysugár karaván biztonságban megérkezhessen a vágyott világba. Volt már ilyen és lesz ilyen még. Mintha megállt volna az idő, minden ismétlődik, ugyanúgy.

A forgatókönyv is mindig ugyanaz. Valamilyen rejtélyes okból nekilódul a tömeg, skandálják a varázsigét, a „Tárulj, Germany!”-t, magasba tartják az előre elkészített angol nyelvű transzparenseket: „Open border, Freedom”. Nyomukban a média és a paparazzók, akiktől jobban fél a civilizált nyugat, mint az agresszív tekintetű, traumatizált menedékkérőktől.
Tudom, hogy más kultúra a mienk, a szabad, toleráns Európában mi kérni szoktunk, és betartjuk a törvényeket, szabályokat. Aki ráadásul még a szocializmusban szocia­lizálódott, az behúzza fülét-farkát, tudja, hogy a határ nem arra való, hogy áttörjék, az ember oda mehet, ahova engedik, és ahol várják. Ezért állok négy éve értetlenül az erőszakos migránsakarat előtt. Milyen kérdés az, hogy miért nem engednek tovább? Miért zárják le a határt? Milyen elképzelés az, hogy engedjenek tovább Németországba vagy bárhová, hogy oda megyek, ahová akarok, mert itt nem tetszik az ellátás, kevés pénzt adnak. Mit akarsz te, öcsi? – kérdezné a riporter, a hivatalnok meg a rendőr helyében is. Ez itt nálunk nem úgy megy, de azt hiszem, nálatok sem!

Csak aki struccként homokba dugja a fejét, az nem veszi észre a szervezettséget az akciók mögött. Az egy hónapja keringő álhír származhat az uniót az EP-választások előtt destabilizálni vagy zsarolni akaró erőktől. Nem véletlenül és nem magától indult meg a közép-amerikai migránskaraván sem az amerikai szenátusi választás előtt! De származhat a félrevezető hír az embercsempészektől is, hiszen kellenek az új kuncsaftok, beetetik őket a megnyíló határ ígéretével, aztán indulhat a toborzás. Taxival, buszokkal először a török határszélre szállítják az embereket, aztán át a Marica folyón és kis gyaloglás után máris elérik a görög határt. Ezt a szárazföldi utat szeretik mostanában, biztonságosabb, csak a folyóba lehet esetleg belefulladni.

A Frontex szerint a beetető hírt pastu, fárszi és arab nyelveken terjesztették, jusson el minden érdekelthez! Jöttek is, az utóbbi napokban egyre többen, Iránból, Afganisztánból. Pár ezret feltartóztatott a Frontex, de valószínűleg sok ezret meg nem. Mindenesetre 2015-re emlékeztető népmozgás indult meg Törökország felől a balkáni út irányába, újra százezrek várnak indulásra készen.

Görögország jó ideje megtelt, hetvenötezer menekültet tartanak nyilván. Észak-Macedónia felé a határ 2016 óta zárva, az álhír szerint ezt nyitnák most meg a Reménysugárnak nevezett karaván előtt. Alighogy összeölelkezett a kibékülés jeléül a görög és az észak-macedónná vált macedón miniszterelnök április elején, máris gyűlni kezdett a tömeg, hogy nekiinduljon, átszelje a határt. Talán azt mondták nekik, hogy a kibékülés egyúttal a határnyitást is jelenti, és a két kormányfő a karavánról suttogott egymás fülébe. Persze, hogy nekiveselkedtek a táborokba zsúfolt migránsok, hogy a határ felé vegyék útjukat. Főleg, ha erre biztatják is őket, és megszervezik a kitörésüket. Úgy, hogy mindez spontán akciónak látszódjék.
Először Thesszalonikinél zúgott a Germany, aztán szombaton már az athéni pályaudvar előtt, mégis alig ért el Németországig a híre. Bezzeg a „szélsőjobboldali magyar állami hírcsatorna” napokon át élőben tudósította az eseményeket, hogy „idegengyűlöletet szítson a más kultúrákhoz tartozó emberek ellen”. Mindezt egy német hírportálon tudtam meg később, akik odáig mentek progresszív magyargyűlöletükben, hogy egyenesen magyar EP-választási kampánynak tartják a görögországi eseményeket.

Kormánypropagandának titulálta a tényekről tájékoztatást a magyar ellenzéki sajtó is, elbagatellizálva az eseményeket. Az ő információik szerint nincs több ezres migránskaraván, a magyar kormány is bedőlt az álhíreknek, mert nem kell számítani újabb menekülthullámra. Igaz, hogy a hivatalos jelentések adatai mást mondanak, de az olvasó nem azokból, hanem a média híreiből tájékozódik.

Mindenesetre, ha nem nézném a magyar híreket, fogalmam sem lenne, mi történik migrációügyben. Merthogy a német médiában a Thesszaloniki környéki zavargásokról napokon keresztül szó nem esett. A németek remekül tudják a tényeket elhallgatni, és elhallgattatni azokat, akik beszélnének róla. Ne rontsuk a közhangulatot, nem kellenek az agresszív képek, a negatív hírek! Emlékezzünk, 2015-ben is csak a menekülő embereket mutatták, kialvatlan, szomorú arcokat, Madonna-szerű asszonyokat gyermekkel a karjukon, idős, fáradt öregeket, kérges talpakat. A képeket manipulálták, a tényeket elhallgatták. Persze, hogy mindenki segíteni akart. Most, hogy 2015 hordaléka szemmel látható és tapasztalható, inkább nem mutatnak semmit. Aki nem nyitott szemmel él ott, nem érzékeli a professzionálisan rejtett kormánypropagandát, mert akkora a bizalma. Ha a politika számára valamilyen kellemetlen dologról mégis írni kell, azt úgy elbújtatják a sorok között, olyan bonyolultan fogalmazzák meg, hogy alig érti meg valaki. Talán csak olyanok, akik a sorok közti olvasás képességét valaha elsajátították.

Kapcsolódó írásaink

Csizmadia László

Csizmadia László

Visszapillantó tükör

ĀMeglepő, hogy az ellenzéki politikusoknak nem számottevő mértékben, de a fiatalok között is maradt némi ázsiója

Nagy Ervin

Nagy Ervin

A liberális hübrisz

ĀA kizárólagosság gőgje a nyilvános közbeszéd számos területén jellemzi a liberális gondolkodókat

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom