Vélemény és vita

Grúzia békés harca a szabadságért

Grúzia függetlenségi mozgalma 1988-ban vált aktívvá. A Tbiliszi Állami Egyetem diákjai 1989. április 4-én éhségsztrájkot hirdettek, nemzeti engedetlenségre szólítottak fel, Grúzia elszakadását követelték a Szovjetuniótól

A függetlenségért és demokráciáért harcoló mozgalom, amelyet a nyugati civilizációhoz való visszatérés ösztönzött, tüntetők ezreit hozta össze. Tbilisziben, a Rusztaveli sugárúton, a kormány épülete előtt gyűltek össze. Állampolgárok ezrei érkeztek a fővárosból és az ország más részeiből.

Április 8-a estéjén egy szovjet tábornok a szovjet csapatok mozgósítását rendelte el Grúzia területén belül és határain túl. Az események április 9-én kulmináltak.

Hajnali négy órakor hirtelen fordulat történt a szovjet és grúz politikában. A grúz katonák megtagadták a beavatkozást, és a tüntetők mellé álltak. A szovjet tankok ekkor megjelentek Tbiliszi utcáin, ahol a szovjet hadsereg különleges egységei lemészárolták a tüntetőket, akik Grúzia területi integritásáért és függetlenségéért vonultak fel.

A szovjet katonák brutális tömegoszlatásba kezdtek, miközben megpróbálták elzárni az egész területet, az emberek így nem tudtak menekülni. A függetlenségpárti tüntetést durván szétverték, huszonegy embert öltek meg, főleg nőket és fiatalokat. A tragédia legfiatalabb áldozata 16 éves volt. Százakat mérgeztek meg gázzal, amit a szovjet csapatok vetettek be.
Ez a tragikus esemény jelezte Grúzia nehéz útjának kezdetét a függetlenség felé. Április 9-e sok fiatalt sarkallt arra, hogy csatlakozzon a nemzeti felszabadító mozgalmakhoz, és hozzájáruljon Grúzia függetlenségéhez.

Az április 9-i események motiválták a grúzokat akkor is, amikor az 1991. március 31-i népszavazáson 99 százalékuk a Szovjetuniótól való függetlenedésre szavazott, 90,5 százalékos részvételi arány mellett.

A tragédia második évfordulóján, 1991. április 9-én a Grúz Köztársaság Legfelsőbb Tanácsa kimondta Grúzia szuverenitását és függetlenségét a Szovjetuniótól az országos népszavazás eredménye alapján.

Április 9-e nemcsak Grúziára volt nagy hatással, hanem az egész Szovjetunióra. A kommunista kormányok alatt élő emberek elkezdték megkérdőjelezni a rezsimet és annak értékeit.

Április 9-e a grúz történelem egyik legtragikusabb és leghősiesebb napja, amikor az egész ország egyesült a függetlenségéért folytatott harcban. Grúzia mindig emlékezni fog azokra a fiatalokra, a tüntetőkre, akik puszta kézzel próbálták megállítani a szovjet tankokat, és belehaltak.

Ma Grúzia euroatlanti integrációja, szuverenitásának és területi integritásának védelme a grúz külpolitika legfőbb törekvése.

Grúzia figyelemreméltó példája a demokratikus és gazdasági átalakulásnak. Átment minden nyugati érettségi teszten. A grúz társadalom nyitott, szabad és befogadó. Gazdasága versenyképes, élénk, jelentős növekedést mutat, noha Grúzia nem rendelkezik gazdag természeti erőforrásokkal. A grúz városok és falvak biztonságosak, tele vannak nyugati turistákkal. Grúzia élen jár térségében a demokratizációban és a fenntartható fejlődésben, az egyik legjobb befektetési környezetet teremtette meg.

A Fraser Institute 2018-as gazdasági világrangsorában Grúzia két év alatt a harminckettedikről a huszonkettedik helyre ugrott az üzleti környezet kategóriájában. Az üzletmenet gördülékenysége szempontjából pedig a Világbank a hatodik helyre sorolta Grúziát 2019-ben, megelőzve a legtöbb nyugat- és közép-európai gazdaságot is.

Grúzia helyreállította függetlenségét, és tovább harcol teljes területi integritása helyreállításáért. A grúz emberek optimisták, hogy ez a harc győzelemmel végződik. Grúzia kultúrája, múltja, szabadsága, egysége és európai értékeken alapuló, demokratikus állama kulcselemei a politikai folyamatok megerősítésének, amelyek Grúziát tovább vezetik afelé, hogy még egységesebb, befogadóbb, homogénebb és jövőorientáltabb tagja legyen az európai családnak.

Magyarország és Grúzia kiváló politikai kapcsolatait fel kell használni a gazdasági együttműködés előmozdításáért is.
Szeretnénk kifejezni hálánkat, amiért Magyarország aktívan támogatja Grúzia területi integritását, valamint a belső menekültekkel kapcsolatos döntéseket az ENSZ Közgyűlésében. Nagyra értékeljük Magyarország elkötelezettségét és következetes támogatását Grúzia európai és euroatlanti integrációjához. Szintén nagyra értékeljük a példamutató kapcsolatokat országaink között, és meggyőződésünk, hogy bilaterális és multilaterális együttműködésünk hozzájárul a nemzeteink közötti barátság további elmélyítéséhez.

Zaal Gogsadze, Grúzia rendkívüli és meghatalmazott nagykövete

Kapcsolódó írásaink

Nagy Ervin

Nagy Ervin

A fölösleges Jobbik

ĀA Momentumot bevették, Puzsért nem, a Jobbik pedig könyörög, hátha akad még egy helyecske a sokadik ellenzéki szereplőválogatáson, ezúttal a fővárosi kerületekben

Czakó Gábor

Czakó Gábor

Európa elárulói

ĀDivatként terjed az európai egyesült államok eszméje bizonyos körökben

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom