Szajlai Csaba

Vélemény és vita

2015

Álláspont. Alighanem fogadhatunk is rá, hogy a jövő év a pénzügyi-gazdasági szerkezeti reformok jegyében telik

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter ezzel kapcsolatos tegnapi bejelentései igencsak felfokozták a várakozásokat. Még akkor is, ha túl sok számot nem árulhatott el a miniszter a 2015-ös büdzséről, tudniillik annak tervezése most zajlik.

De jöjjenek a konkrétumok! Varga Mihály a többi között azt rögzítette a Napi Gazdaság tegnapi konferenciáján, hogy rendkívül feszes lesz a következő évi költségvetés, amelynek hiánya az uniós kulcsszint alatt marad. Mellesleg az idei költségvetés is feszes, dacára annak, hogy három választást – országgyűlési, EP-képviselői és önkormányzati – is tartunk ebben az esztendőben.

Ismertté vált azonban, hogy mi a kormány legújabb célkitűzése: az állami újraelosztás arányának fokozatos csökkentése. Ezen a téren tényleg sok a tennivaló, miután túl nagy a „központi” befolyás. Valószínűleg a piaci szereplők – az egyszemélyes cégektől kezdve a közepes méretű vállalkozásokon át egészen a multinacionális vállalatokig – is díjaznák azt, ha ebben a ciklusban mérséklődnének a fizetési kötelezettségek, vagy legalább azok minél nagyobb részét a további fejlesztések, új munkahelyek létesítése jegyében le lehetne „írni”. Miként azt is preferálnák az érintettek, hogy ha tovább csökkennének a bürokratikus eljárások és azok költségei. Remélhetőleg erről is szól majd az államreform…

Idetartozó tétel, hogy az állam szorgalmazza a beruházások felfuttatását is – ezen a téren is akad feladat, miután nagyon gyenge az ezt jelző mutatószám.

Még akkor is, ha bőséggel jönnek az uniós források – a brüsszeli pénzek tekintetében egyre inkább rekordnak tűnik a lehívási képességünk. Nagy kérdés, hogy miként is lehetne még többet pumpálni ezekből a támogatásokból a gazdaságba.

De hangsúlyos eleme lesz a következő évnek is az államadósság menedzselése: ha sikerül megúsznunk devizakötvény-kibocsátás nélkül 2015-öt, akkor véget érhet a „hullámzás” korszaka. Tudniillik egy-egy ilyen akció megdobja az adósságrátát, ezt mutatják a jelenlegi számok is.

A lényeg persze a gazdasági növekedés fenntarthatóságában rejlik: ha ugyanis nincs folyamatosan fenntartható bővülés, egy-egy szerkezeti reform, egy-egy pénzügyi intézkedés csak hímzés a terítőn. Ugyanis a nemzetgazdaság gyarapodása az egyetlen gyógyír a bajainkra: az adósság kinövésére, új fejlesztésekre és beruházásokra, további munkahelyekre, no és a jobb életszínvonalra.

Nem szabad azonban elfelejteni, hogy nagyon alacsony szintről indulunk, tehát ha a háromszázalékos növekedési ütem meg is maradna, az azt jelentené, hogy jövőre a 2006-os kibocsátási szintet érjük majd el. Örüljünk persze az idei első fél évben mért gazdasági dinamikának, de tartsuk fejben: Magyarország teljesítménye inkább csak ahhoz képest jó, hogy a többi uniós országé milyen gyenge!

Persze megnyugtató, hogy Varga Mihály tegnapi szavai az összes fontos témában pozitívan értékelhetők. Úgy tűnik, a kormány valóban új lendülettel kezd bele a nagy rendszerek átalakításába. Kérdés, hogy a piaci szereplők, a befektetők mindezt hogyan értékelik, ugyanis az ördög pont a részletekben rejlik.
Eközben koncentrálni kell a forintra is, amelynek árfolyamát nem mi választjuk. Márpedig az elmúlt hetekben már majdnem a történelmi mélypontnál jártunk, vagyis rendkívüli gondok lehetnek a bizalommal, meg a gazdasággal, vagyis azzal, hogy a külföldiek hogyan ítélik meg a magyar gazdasági kilátásokat és a piac jövőjét. Ezen biztos, hogy sokat kellene gondolkodni!

Viszont elkönyvelhetjük, hogy azonnali hatásként a forint erősödésbe kezdett Varga Mihály tegnapi nyilatkozataira, amivel ismét el tudtunk szakadni a 312-316-os – hónapok óta fennálló – kereskedési sávtól. Több ilyen jelre és cselekedetre lesz azonban szükség, hogy a piac „vegye az adást”. Az árfolyam – amely a gazdaság, az államadósság és a költségvetés szempontjából is meghatározó tétel – ugyanis mindig magáért beszél. És ez így lesz jövőre is.