Tudomány

Van egy pont a Földön, ami akár a Vénuszon is lehetne

Dél-Amerika nyugati partvidékének közelében található egy nagy síkság, az Altiplano az Atacama-sivatagban. A Földnek ez a több mint 4000 méter magasan fekvő, általában hideg és száraz pontja több napfényt kap, mint bármely más hely a bolygón; annyit, mint a Vénusz – derült ki a Washington Post riportjából.

Van egy pont a Földön, ami akár a Vénuszon is lehetne
Az Atacama-sivatag egyik felföldje (képünk illusztráció)
Fotó: ROBERTHARDING VIA AFP / Geraint Tellem

Az Amerikai Meteorológiai Társaság Bulletin of the American Meteorological Society című folyóiratban nemrégiben megjelent tanulmány szerint az Altiplanón, amely egyben a Föld második legmagasabb kiterjedésű fennsíkja, a napsugárzás (a Napból a Földre érkező fényenergia) eléri a világrekordot jelentő 2177 watt/négyzetméter értéket. Ez sokkal magasabb, mint a légkörünk tetején lévő sugárzás, amely négyzetméterenként körülbelül 1360 watt.

„Ez tulajdonképpen az a sugárzás, amit nyáron, a Vénuszon állva mérhetnénk” – mondta a tanulmány szerzője, Raul Cordero, a hollandiai Groningeni Egyetem klimatológusa. Szerinte ez „hihetetlen”, mivel a Vénusz mintegy 28 százalékkal közelebb van a Naphoz, mint a Föld.

Átlagosan a fennsíkon 308 watt/négyzetméter a napsugárzás, ami még mindig a legmagasabb a világon. Az Altiplano napenergia-potenciálja átlagosan nagyjából kétszer akkora, mint Közép-Európában és az Egyesült Államok keleti partvidékén.

A műholdas adatok már korábban is kimutatták, hogy ez a terület kapja a legtöbb napsugárzást a Földön, de az új tanulmány új méréseket elemzett, és megállapította: mindez a terület fölötti vékony, magasan fekvő felhőkre vezethető vissza.

Cordero elmagyarázta, hogy a felhők gyakran eltakarják a napfényt, vagy visszaverik a sugárzást az űrbe, de a vékony, áttört felhők ezen a helyen intenzíven fókuszálhatják a napot a felszínre, mintha egy nagyítót tartanának a nap felé. A tanulmány szerint ezek a felhők akár 80 százalékkal is fokozhatják a felszínre érkező napsugárzást a tiszta égbolthoz képest.

Kapcsolódó írásaink