Tudomány

Új aszterodiacsaládokat fedeztek fel magyar kutatók

Az eredményeket bemutató tanulmány a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia folyóiratban jelent meg

Az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat-Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELKH-ELTE) Asztropolarimetria Kutatócsoport munkatársai számítógépes modellezéssel magyarázatot találtak a Nap–Jupiter rendszerben a Nap körül a Jupiterrel bizonyos középmozgás-rezonanciában keringő aszteroidacsaládok lehetséges keletkezési mechanizmusára – olvasható az ELKH keddi közleményében.

Új aszterodiacsaládokat fedeztek fel magyar kutatók
Aszteroidák vizsgálata, illusztráció
Fotó: AFP/Jason Connolly

A magyarázat szerint a Nap és a Jupiter együttes gravitációja gyakran szabályos geometriai alakzatú pályákra tereli a Nap körül keringő aszteroidákat és minden más kis tömegű égitestet. A kutatók emellett két új rezonáns aszteroidacsaládot is felfedeztek. Az eredményeket bemutató tanulmány a Nemzetközi Asztronautikai Akadémia hivatalos periodikájában, az Acta Astronautica folyóiratban jelent meg.

A Jupiter és a Mars közötti aszteroidaövezet különböző rezonanciájú kisbolygócsaládjainak kialakulási mechanizmusa nem teljesen ismert – olvasható az összegzésben.

Az ELKH-ELTE Asztropolarimetria Kutatócsoport munkatársai, Slíz-Balogh Judit, Horváth Dániel és Horváth Gábor a Nap-Jupiter rendszer háromdimenziós félanalitikus égi mechanikai modelljének számítógépes modellezésével tanulmányozták a Nap körül a Jupiterrel középmozgás-rezonanciában keringő aszteroidacsaládok egy lehetséges új befogási mechanizmusát.

A kutatás az ELKH-ELTE-0116607 (Hordozható képalkotó polariméteres csillagászati távcső építése és a Föld kedvező asztroklímájú területein történő alkalmazásai, különös tekintettel a Kordylewski-porholdakra) pályázat részeként valósul meg – áll az ELKH kedden az MTI-hez elküldött összegzésében.

Kapcsolódó írásaink