Tudomány

Ezek az őslények lehettek az első ragadozók a Földön

Ezeknek a lényeknek a nyomai körülbelül 800 millió évvel ezelőtt megszűntek

Az ősi kőzetekben talált molekulák nyomai feltárják a korai élet vad ökoszisztémáját, amely mintegy egymilliárd évig vadászott és virágzott a világ óceánjaiban – írja a SienceAlert.

Ezek az őslények lehettek az első ragadozók a Földön
Az élőlények művészi értelmezése a protoszterol-biótában
Fotó: TA

Az 1,64 milliárd évvel ezelőttre datált kőzetekben talált biomarker-nyomokat korábban ismeretlen szervezetek egész sora hagyta hátra, amelyek uralták az életet a Földön, egy alacsony oxigéntartalmú világban, egy évszázaddal a növények, állatok és gombák megjelenése előtt.

Ezek az organizmusok semmihez sem hasonlítottak, ami ma él; felfedezőik, Jochen Brocks és Benjamin Nettersheim paleobiogeokémikusok vezetésével az Ausztrál Nemzeti Egyetemről Ausztráliában, együttesen protoszterol-biótának nevezték el őket.

Ők lehetnek a világ legkorábbi ragadozói, akik akkoriban az óceánokban bővelkedő mikrobákkal lakmároztak, és úgy tűnik, hogy minden földi eukarióta élet ősei, a most jelenlevő növényeké, az állatoké és a gombáké, és köztük miénk is.

„A tengeri ökoszisztémák világszerte bővelkedtek ezekben az ősi lényekben, és valószínűleg ökoszisztémákat alakítottak ki a Föld történelmének nagy részében."

Mivel az eukarióta élet – olyan élőlények, amelyek sejtjei tartalmaznak sejtmagot – ma annyira dominánsak, a tudósok úgy vélik, hogy több mint egymilliárd évvel ezelőtt keletkezettek.

A paleobiológusok már régóta keresik ezeket a korai eukariótákat, de az ősi organizmusok azonosítása a legjobb esetben is kihívást jelent. Mivel több mint egymilliárd éve éltek, minden nyom, ami maguk után hagytak , valószínűleg rendkívül leromlott, és nehéz biztonságosan diagnosztizálni .

A felfedezést a világ vízi útjairól származó kőzetek elemzésével tették, amelyek közül a legrégebbiek az ausztráliai Barney Creek Formációból származtak, 1,64 milliárd évvel ezelőtt.

A kutatók azonban úgy vélik, hogy a protoszterol-bióta szervezetei nagyobbak és összetettebbek voltak, mint a baktériumok, és a táplálékhálóban a következő láncszemként virágoztak rajtuk. „Úgy gondoljuk, hogy ők lehettek az első ragadozók a Földön, akik baktériumokat vadásztak és felfaltak” – mondja Brocks .

Érdekes módon ezeknek a lényeknek a nyomai körülbelül 800 millió évvel ezelőtt eltüntek a kövülettek rétegeiből. Ezt követően az algák és gombák jelentek meg. Az első állatok körülbelül 700 vagy 600 millió évvel ezelőtt jelentek meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom