Tudomány

Megkezdték egy 400 éves hajóroncs kiemelését az észak-németországi Trave folyóból

Korábbi értesülések szerint a hajó Lübeckbe tartott, amikor léket kapott és elsüllyedt a folyón

Különleges műszaki mentőhajó segítségével hétfőn megkezdték annak a mintegy 400 éves hajóroncsnak a kiemelését az észak-németországi Trave folyóból, amelyet 2022-ben véletlenszerűen fedeztek fel a folyómeder átvizsgálásakor.

Megkezdték egy 400 éves hajóroncs kiemelését az észak-németországi Trave folyóból
Megkezdték egy 400 éves hajóroncs kiemelését az észak-németországi Trave folyóból
Fotó: AFP/dpa/Markus Scholz

A nap folyamán a St. Perun nevű hajó hidraulikus darujával már felszínre is hozott maradványokat, köztük elsőként egy kagylókkal és tengerimakkokkal borított fahordót.

A lübecki városvezetés szerint a hajó és rakományának kiemelése mintegy három hónapot fog igénybe venni és csaknem kétmillió euróba (740 millió forint) fog kerülni.

A projektvezető Felix Rösch régész szerint hozzávetőleg 170 hordót találtak a roncsban, és ezeket a napokban felhozzák. Egyelőre nem világos, hogy mi lesz a hajóroncs további sorsa a kiemelést követően.

Szakértők szerint egy rendkívül jó állapotban fennmaradt 17. századi teherhajó roncsáról van szó. Ebből a korszakból mindeddig főleg hadihajók maradványait találták meg, polgári kereskedelmi hajókét viszont alig.

Korábbi értesülések szerint a hajó Lübeckbe tartott, amikor léket kapott és elsüllyedt a folyón. A 11 méteres mélységben fekvő, mintegy 20 méter hosszú és nyolc méter széles hajó egy része belesüppedt az üledékbe. Mintavételek alapján a rakománynak legalább egy része égetett mész volt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom