Tudomány

Tomboló vulkánokkal borított Föld-szerű világot találhattak

Föld 2.0

A csillagászok mindössze 87 fényévnyire találtak egy bolygót, amely majdnem pontosan akkora, mint a Föld, és pont  olyan távolságban kering csillaga körül – írja a Science Alert.

Tomboló vulkánokkal borított Föld-szerű világot találhattak
LP 791-18d
Fotó: NASA’s Goddard Space Flight Center/Chris Smith/KRBwyle

„Az LP 791-18d árapály jelensége nem áll fent, ami azt jelenti, hogy állandóan ugyanaz az oldal néz szembe a csillagával” – mondja Björn Benneke, a kanadai Montreali Egyetem csillagásza.

„A nappali oldalon valószínűleg túl meleg lenne ahhoz, hogy folyékony víz létezzen a felszínen. De az általunk gyanított vulkáni tevékenység az egész bolygón fenn tudja tartani a légkört, ami lehetővé teheti a víz lecsapódását az éjszakai oldalon.”

A Montreali Egyetem kutatója, Merrin Peterson csillagász vezette csapat a Spitzer infravörös űrteleszkóp segítségével 127 órán keresztül közel folyamatos megfigyeléseket végzett a csillagról.
Az LP 791-18 egy apró, hűvös vörös törpecsillag, amely a Nap tömegének mindössze 14 százaléka. 2019-ben a csillagászok felfedezték, hogy két exobolygó kering körülötte; egy LP 791-18b nevű szuperföld , amely 1,46-szorosa a Föld tömegénekés  a csillag körüli pályája, 2753 napos.

Ez sokkal közelebb van, mint a Föld a Naphoz, de az LP 791-18 is sokkal hűvösebb, ami azt jelenti, hogy az újonnan felfedezett exobolygó még mindig a csillag lakható zónájában található, az űrnek a csillagtól távol eső régiójában, amely elméletileg lehetővé teszi a folyadékot. víz a felszínen. Nem olyan meleg, hogy kiforrjon a víz, és nem is olyan hideg, hogy megfagyjon.
„Nagy kérdés az asztrobiológiában, azon a területen, amely széles körben tanulmányozza a földi és azon túli élet eredetét, hogy szükséges-e tektonikus vagy vulkáni tevékenység az élethez” – mondja Jessie Christiansen asztrofizikus, a California Institute of Technology munkatársa.

„Amellett, hogy potenciálisan atmoszférát biztosítanak, ezek a folyamatok olyan anyagokat is felmorzsolhatnak, amelyek egyébként lesüllyednének és a kéregben rekednének, beleértve azokat is, amelyeket az élet szempontjából fontosnak tartunk, például a szén.”

A felfedezés bemutatja, hogy a lakhatóság milyen bonyolult dolog lehet, és az egyes bolygórendszerek. Már nem elég egy Föld méretű világot találni csillagának mérsékelt égövében. Gondosan mérlegelni kell a rendszer többi világának hatásait is.

„Ha lehetőségünk van folytatni a bolygó tanulmányozását a James Webb Űrteleszkóppal, finomhangolhatjuk megfigyeléseinket, és többet tudhatunk meg a bolygó valószínűleg vulkáni eredetű atmoszférájáról. A jövőbeni felfedezések segítenek megérteni, hogy az élet összetevői milyen hatással lehetnek hogy a miénktől eltérő világokon éljünk.”

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom