Tudomány

Drasztikusan zsugorodnak a világ nagy tavai

A világ tavainak több mint fele zsugorodott az elmúlt 30 évben, derül ki egy tanulmányból

Egy új tanulmány szerint a világ nagy tavainak több mint fele zsugorodott az elmúlt 30 évben, és a víztározók évente 22 gigatonnányi vizet veszítettek, elsősorban az éghajlati válság és az emberi fogyasztás miatt. De milyen hatással van ez a jövőnkre és a környezetünkre? Most kiderül! – írta meg a travelo.hu

Drasztikusan zsugorodnak a világ nagy tavai
A Titicaca-tó partja
Fotó: Carlos MAMANI / AFP

Egy nemzetközi kutatócsoport arról számolt be, hogy a világ legjelentősebb édesvízforrásai – az Európa és Ázsia közötti Kaszpi-tengertől a dél-amerikai Titicaca-tóig – közel három évtizeden keresztül évente 22 gigatonnányi vizet veszítettek, ami megegyezik az Egyesült Államok teljes 2015. évi vízfelhasználásával – olvasható a The Guardian oldalán.

Fangfang Yao, a Virginiai Egyetem felszíni hidrológusa szerint a természetes tavak hanyatlásának 56%-át a globális felmelegedés és az emberi fogyasztás okozta, ami fokozza a mezőgazdaság, a vízenergia és az emberi fogyasztás vízellátásával kapcsolatos problémákat.

Kiderült, hogy a fenntarthatatlan emberi használat, a csapadék és a lefolyás változásai, az üledékképződés és a hőmérséklet emelkedése globálisan csökkentette a tavak vízszintjét. A zsugorodás a vizsgált vizek 53 százalékát érintette 1992 és 2020 között. Ez világszerte közel 2 milliárd embert érint, és az elmúlt években számos régiónak komoly vízhiánnyal kellett szembesülnie. 

A tudósok évek óta azt mondják, hogy a globális felmelegedés mértéke nem haladhatja meg az 1,5 Celsius-fokot, ha el akarjuk kerülni az éghajlatváltozás katasztrófális következményeit. A világ jelenleg 1,1 Celsius-fokkal melegedett az ipari forradalom előtti globális átlaghőmérséklethez képest.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom