Tudomány

A bálnacápák a világ legnagyobb mindenevői

Hivatalosan is letaszították a trónról a Kodiak-medvét mint a világ legnagyobb mindenevőjét

Minden, amit eddig tudni véltünk, lehet, hogy valójában nem igaz, mondja a halbiológus a felfedezésre reagálva – írta meg a theguardian.com

A bálnacápák a világ legnagyobb mindenevői
Bálnacápa
Fotó: Wikipedia/Feefiona123

A kutatók meglepő felfedezést tettek a bálnacápák étkezési szokásaival kapcsolatban, ezzel újabb világbajnoki címet adtak át a tenger legnagyobb halának.

Kiderült, hogy az óceáni óriások rendszeresen fogyasztanak hínársalátát a krill mellett, ami azt jelenti, hogy hivatalosan is letaszították a trónról a Kodiak-medvét mint a világ legnagyobb mindenevőjét.

A tudósok a felfedezést a nyugat-ausztráliai Ningaloo-zátonynál végzett bálnacápák tanulmányozása során tették, és azt mondják, hogy ez okot ad arra, hogy újragondoljuk, mi tartja fenn valójában ezt a szuperméretű fajt.

„Minden, amit eddig tudni véltünk, lehet, hogy valójában nem igaz" – mondta Mark Meekan, az Ausztrál Tengerészeti Tudományos Intézet halbiológusa.

De a kifinomult módszerekkel, amelyek az állatok mikrokémiáját vizsgálják, ez a történet sokkal, de sokkal összetettebbé válik.
A tudósok gondosan elemezték a lehetséges táplálékforrásokat – az apró planktontól a nagy tengeri moszatokig – amino- és zsírsavak szempontjából.

Ezután megnézték, hogy mi van jelen a bálnacápák bőrmintáiban.

„Ez a tanulmány azt sugallja, hogy elég sok növényi anyaggal táplálkoznak, valójában többel, mint krillel" – mondta Meekan.

Úgy véli, hogy a bálnacápák mérete olyan evolúciós reakciót váltott ki, amely a járulékos fogásokat – például a Ningaloo-nál gyakori barna moszatot – táplálékká változtatta.

A hatalmas állatoknak sok táplálékra van szükségük. Rengeteg energiába kerül, hogy a szájukkal – amely úgy van nyitva, mint egy hatalmas háló – megszűrjék azt a rengeteg táplálékot, amely a gyomrukba érkezik. Ha tele van a belük táplálékkal, de sok benne az alga is, akkor mit csinálnak?

Felböffentik, vagy hányni kezdenek? Energetikai szempontból ez nagyon költséges dolog, mert éppen most fordították az összes energiájukat a begyűjtésére.

A bálnacápák evolúciós értelemben egyszerűen megkerülték a problémát azzal, hogy képesek megemészteni a hínárt. A járulékos fogást a táplálékuk részévé teszik.

A tanulmány egy másik részében bálnacápa-salakanyagot gyűjtöttek és vizsgáltak, és az eredmények azt mutatták, hogy a cápák bizonyosan fogyasztottak krillt, de nem sokat metabolizáltak belőle.

Sokkal kevésbé hatékonyak, mint amit elvárnánk tőlük, ha csak a krill fogyasztására fejlődtek volna ki – mondta Meekan.

A tanulmány az Ecology című folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom