Tudomány

A gyermekmúmiák még ma is „beszélnek" a tudósokhoz

A kutatók a vérszegénység jeleit keresték, és több gyermeknél is árulkodó nyomokra bukkantak

Szakértők egy csoportja ókori egyiptomi gyermekek múmiáit vizsgálva megállapította, hogy jelentős részük vérszegénységben szenvedett – számol be a Live Science. A kutatók CT segítségével elemeztek 21 holttestet, az elhunytak 1–14 évesek voltak – írta meg a National Geographic.

A gyermekmúmiák még ma is „beszélnek" a tudósokhoz
Képünk illusztráció
Fotó: Zhao Dingzhe / NurPhoto / NurPhoto via AFP

A csapat a vérszegénység árulkodó jeleit, így a koponya, illetve kar- és lábcsontok rendellenes növekedését keresték.

Hét gyermeknél, azaz 33 százalékuknál érzékelték a rendellenesség nyomait, összehasonlításképp: ma globálisan az ötévesnél fiatalabb gyermekek 40 százaléka küzd vérszegénységgel. Stephanie Panzer, a Murnau Baleseti Klinika és Paracelsus Orvosi Egyetem munkatársa és kollégáinak friss tanulmánya sokat elárul az egyiptomiak egészségi állapotáról, táplálkozási hiányosságairól és társadalmi normáiról.

A vérszegénység hátterében számos tényező állhat, többek között táplálkozási gondok, öröklött rendellenességek vagy fertőzések. Az állapot általában fáradtságot és gyengeséget okoz, de súlyosabb esetekben akár életveszélyes is lehet. Gyermekkorban a vérszegénység a csontvelő kitágulásával járhat, ami abnormális csontnövekedéshez vezethet.

Az egyik egyéves gyermeknél a szakértők a koponyaüregben mutattak ki elváltozást. A csapat szerint a jelek az ő esetében thalassemiára utalnak, amely egy öröklött betegség, és akár súlyos vérszegénységet is okozhat. A fiúnak a nyelve és az arccsontja is megnagyobbodott, Panzerék feltételezése szerint vérszegénysége egyéb rendellenességekkel együtt idézhette elő halálát.

A mostani eredmények mindenképp érdekesek, ám fontos kiemelni, hogy a kutatók viszonylag kis mintával dolgoztak. A korabeli gyermekek egészségének alaposabb megismeréséhez további vizsgálatok szükségesek.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom