Tudomány

Lekéstük az idegen civilizációk aktív érdeklődését

Egy új kutatás szerint már évmilliárdokkal ezelőtt lejátszódhatott az intelligens civilizációk csúcsidőszaka

Az idegen civilizációk iránt érdeklődők számára jól ismert a Drake-formula, amely elárulja, hány olyan, velünk egyszerre létező idegen civilizáció létezhet, amelyekkel elméletileg képesek volnánk kommunikálni – írta meg a National Geographic.hu

Lekéstük az idegen civilizációk aktív érdeklődését
A Pentagon 2012-ben leállította UFO-programját, de ma is megvizsgálják az azonosítatlan repülő tárgyakról szóló bejelentéseket
Fotó: AFP/KTSDESIGN / Science Photo

A formulát ugyan rengeteg bizonytalanság övezi (épp emiatt valós számításra nem is igazán lenne alkalmas), de az eredeti paraméterei alapján elvileg 10 ilyen civilizáció lehet.

Azonban egy új, a Galaxies folyóiratban publikált kutatás olyan tényezőre bukkant, ami jelentősen csökkentheti a velünk egyszerre létező idegen civilizációk számát. Míg a Drake-formula a galaxisunkra koncentrál, addig a kutatásban a teljes világegyetemet vizsgálta David Garofalo fekete lyukakkal foglalkozó fizikus-asztrofizikus, a kutatást a Universe Today ismertette.

A kutató szerint a számításokban kulcstényező azt megérteni, hogy mikor zajlott a legnagyobb mértékű csillagkeletkezés, mivel ez járt együtt a legnagyobb mértékű bolygókeletkezéssel, illetve ennek folyományaként az élet és az intelligens élet kialakulásának nagyobb lehetőségével. E folyamat pedig szoros kapcsolatban van az aktív galaxismagokban lévő fekete lyukakkal.

E fekete lyukak egyaránt serkenthetik vagy elnyomhatják a csillagkeletkezést, a saját tulajdonságaiktól és a környezetüktől függően – a kutató a munkájában azt mérte fel, ezek a folyamatok mikor és hogyan érvényesültek. A lényeges különbség abban rejlik, hogy a fekete lyukak környezete ritka vagy gazdag-e gázokban, ezek az esetek ugyanis eltérő sorsot jelentenek a lyukak számára, amelyek aztán eltérően hatnak vissza a környezetre.

A sűrűbb gázos környezetben nemcsak hamar lefékeződik a csillagkeletkezés, vagyis eleve kevesebb lehetőség nyílik az életre alkalmas bolygók születésére, hanem emellett még további problémát is okoz a fekete lyuk. Ahogy a lyukból kilövellő anyagsugár (jet) felmelegíti a gázokat, azok olyan erős röntgensugárzást bocsátanak ki, hogy ez is meggátolja az élet kialakulását, fennállását.

Magyarul, a ritkább környezetű galaxisokban nagyobb az esélye annak, hogy olyan körülmények alakulhassanak ki, ahol előbb-utóbb megszülethet az élet, s talán az intelligens civilizációk is létrejöhetnek.

A kutató kiszámolta azt is, hogy mikor voltak olyanok a körülmények a világegyetemben, amikor e ritka környezetben születő fekete lyukak megfelelő életfeltételekhez vezető nagy fokú csillagkeletkezést serkenthettek. Arra jutott, hogy ez az időszak körülbelül 11 milliárd évvel ezelőtt volt, és ha a Föld születése és az itt kialakult technikai civilizáció közti időt is hozzászámoljuk, akkor nagyjából 6 milliárd éve lehetett a civilizációk csúcsidőszaka!

Az elképzelés szerint tehát az emberiség kivételesen későn jött létre, így sokkal kisebb eséllyel találkozhat (kommunikálhat) egy másik civilizációval.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom