Tudomány

A rejtélyes gömbvillám

A kutatók a hagyományos villámokat tanulmányozták, amikor váratlanul egy gömbvillám színképét sikerült rögzíteni.

Ennek a ritka és rejtélyes jelenségnek a létezését csak néhány éve sikerült bebizonyítani, amikor kínai kutatók véletlenül lefényképezték - írta meg a mitoszvadasz.hu

A rejtélyes gömbvillám
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A gömbvillám egy titkokat rejtő furcsa energia, amely látszólag ellentmond a fizika törvényeinek. A létezésében sokáig nem hittek a tudósok, mert a megfigyelése szinte lehetetlen, ritka és rövid ideig tartó jelenségről van szó. A tudósok azért tartanak a gömbvillám keletkezésének megmagyarázásától, mert nem értik teljes egészében a plazmafizikát, mivel ez még csak egy új tudományág. A gömbvillám keletkezésének megértésével talán feltárul a titok, de sajnos erre lehet, hogy évtizedeket kell várnunk. Azért is lenne fontos a folyamatot megfejtenünk, mert talán egy új energiaforráshoz is juthatnánk általa.

A bibliai időkig visszamenőleg vannak szemtanúk, a jelenség megtapasztalói izzó tűzgolyóról mesélnek, ami a semmiből bukkant elő. Haláleseteket is feljegyeztek már, ezért az emberek félelme nem alaptalan.

A gömbvillámok gömbök, vagy hozzávetőlegesen gömbölyűek, erős fényű képződmények, a színük változatos, de egyes színek gyakrabban előfordulnak a beszámolókban, mint a narancs, a vörös, és a kék. A méretük általában egy nagyobb labdához hasonlít. Keresztülmennek házakon, repülőkön, de még tengeralattjárókon is. Áthatolnak a falakon és az ajtókon úgy, hogy a másik oldalon sértetlenül jelennek meg, néha megállnak a levegőben. A szemtanúk között volt olyan, aki füstszagot és áporodott bűzt érzett a gömbvillám közelében. Egy különös, és kiszámíthatatlan képződmény, gyakran viharok idején, üvegablakok közelében keletkezik, eltűnésekor szétrobban, sokan ekkor pukkanó hangot hallottak, vagy csak úgy egyszerűen eltűnik. Szabálytalanul mozog, úgy látszik, mintha úszna, vagy lebegne a levegőben, és tudná, hogy merre tart.

Egyes kutatók szerint nem elektromos jelenségről van szó, hanem egy légörvényben keletkező gázgömbről, amit kémiai reakciók táplálnak, és egy villámcsapás indít be.

Sok teória létezik a gömbvillám jelenség megfejtésére, de ezidáig még nem tudtak hiteles megoldást találni a kutatók az összes furcsaságára, keletkezésének okára. Ez az egyik legmisztikusabb fizikai jelenség, amit még nem fejtettek meg, megmagyarázása még várat magára.

Kapcsolódó írásaink