Tudomány

Botanikai különlegesség a virágzó bambusz

A Fővárosi Állat- és Növénykertben megtekinthető

A vörös pandák kifutója mellett zöldellő sövénybambusz virágai nem annyira szépségükkel hívják fel magukra a figyelmet, hanem különlegességükkel, mivel a bambuszok több évtized, vagy akár egy évszázad elmúltával hoznak csak virágot. - írja a Budapesti Állat- és Növénykert honlapján.

Botanikai különlegesség a virágzó bambusz
Sövénykaktusz
Fotó: Fővárosi Állat - és Növénykert

Azt írják, hogy a bambuszok leginkább zöld vegetatív hajtásukról ismertek, virágzatukról sokkal kevésbé, mert a bambuszvirágzás olyan ritka jelenség, hogy akár egy életet is leélhet az ember anélkül, hogy virágba borult bambuszt látna. Ismert olyan klón (ez alatt itt az egy tőről vegetatív úton szaporított növényegyedek összességét értjük), amelynél pontosan 120 évente számíthatunk virágzásra.

Más fajok ennél azért gyakrabban virágzanak, mondjuk 40-80 évente. Nem mindennapi botanikai látnivaló tehát, hogy a vörös pandák kifutója mellett tenyésző sövénybambuszok (phyllostachys bissetii) virágba borultak.Ennek a fajnak, illetve növénynemzetségnek a virágzása évszázadok óta dokumentált, Magyarországon legutóbb 2013-ban, Komáromban lehetett ilyen látni - írják.

Az állatkertben több helyen is nőnek bambuszok, amelyek több különböző faj képviselői. A most virágzó sövénybambusz eredetileg Kínából, Szecsuan tartományban őshonos, de ma már az egész világon elterjedt dísznövénynek számít.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom