Tudomány

Megtalálták az eddigi legerősebb bizonyítékot a koronavírus eredetére

A genetikai mintákat a pandémia idején használt felmosókból nyerték ki

A nemzetközi tudományos adatbázisba, a GISAID-ba nemrég több olyan génszekvencia is felkerült, ami azt bizonyítja: Kína nem mondott igazat a koronavírus-járvány kirobbanásával kapcsolatban. Az adatokat el is kezdték törölni, ám addigra felfigyelt rá a nemzetközi tudományos közösség – írta meg a Hvg.hu.

Megtalálták az eddigi legerősebb bizonyítékot a koronavírus eredetére
Képünk illusztráció
Fotó: MH/Purger Tamás

Három éve folyik a vita arról, hogy hogyan indulhatott útjára a koronavírus-járvány. Az egyik elmélet szerint a SARS–CoV–2 közvetlenül a vadon élő állatokból vándorolt át az emberre (zoonózis), míg egy másik szerint egy laboratóriumból szabadulhatott el – írta meg a Hvg.hu.

Az, hogy a kínai hatóságok elmaszatolják az adatokat, oda vezetett, hogy sokan spekulálni kezdtek a vírus eredetét illetően. A tudósok egy része azonban kitart amellett, hogy természetes fertőződésről van szó, ám ennek bizonyításához hiányzik egy kulcsfontosságú bizonyíték. Nem állnak rendelkezésre a kínai vuhani piacról származó genetikai bizonyítékok, amelyek azt mutatják, hogy a vírus megfertőzte az ott eladásra kínált állatokat.

Ezen a téren ért el áttörést a héten egy nemzetközi kutatócsapat. Kemenesi Gábor pécsi virológus a Twitteren a The Atlantic cikke alapján arról írt, hogy a nemzetközi adatbázisba olyan, mosómedve eredetű SARS2-szekvenciák kerültek fel, amelyek az eddigi legerősebb bizonyítékul szolgálhatnak a koronavírus kiindulását illetően.

Kemenesi szerint ezeket az adatokat később elkezdték törölni, ám addigra felfigyelt rá a tudományos világ. Úgy véli, olyan kínai kutatók tölthették fel ezeket az adatokat, akik az igazságot szerették volna feltárni. A kínai kormány álláspontja ugyanis továbbra is az, hogy nem Kínából indult ki a koronavírus-járvány.

Objektum doboz

A beszámoló szerint a virológusokból, genomikusokból és evolúcióbiológusokból álló csapat szerint a vuhani piacról begyűjtött genetikai szekvenciák új elemzése azt mutatja, hogy a helyszínen illegálisan árusított nyestkutyák hordozhatták, és valószínűleg terjeszthették el a vírust 2019 végén. Szakértők szerint ez az eddigi legerősebb bizonyíték, hogy a világjárvány akkor kezdődött, amikor a SARS–CoV–2 állatról emberre vándorolt, és nem egy laboratóriumi baleset történt.

Angela Rasmussen, a kutatás egyik résztvevője szerint valójában más logikus magyarázat nincs arra, miként fertőzhette meg az embert a vírus. A szakember szerint ez ugyan nem fogja meggyőzni a fanatikusokat, tudományos szempontból azonban a legegyértelműbb bizonyítéka annak, hogy mi történt, és miért halt meg eddig a világon nagyjából hétmillió ember.

A genetikai mintákat a pandémia idején használt felmosókból nyerték ki. Az elemzés adatait a kínai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központjának a kutatói tölthették fel a nemzetközi GISAID nevű adatbázisba, amit véletlenül vettek észre európai és más tudósok. Az információkat letöltve el is kezdték elemezni azokat.

A mintákról már korábban is megállapították, hogy koronavírusosak, ám a 2022 elején publikált eredményben azt állították, hogy nem lehet egyértelműen megmondani, hogy milyen állat volt a kórokozó hordozója. Azt sugallták, hogy a piacról a betegség már az embereken keresztül került ki, nem pedig fertőzött állatokból.

A Kristian Andersen, Edward Holmes és Michael Worobey kutatók által végzett elemzés azt mutatta, hogy számos, a piacról származó minta állati eredetű genetikai anyagokkal van tele. Ezek nagy része megegyezett a nyestkutya genetikai állományával.

A szakemberek szerint az illegálisan ott eladott állatokat nem tesztelték a vírusra, és eltűntették azokat, mielőtt a hatóságok lezárták volna a piacot.

A nyestkutya egyik a sok emlősfaj közül, amelyik képes hordozni a koronavírust, és könnyen át is tudják azt adni. A szakemberek szerint ugyanakkor az sem zárható ki teljesen, hogy ezek az állatok a piacon fertőződtek meg, és valójában egy másik állatról került emberre a kórokozó. Eddig azonban ilyen bizonyítékot nem találtak, így jelenleg ez a legerősebb, amiből kiderülhet az eredet – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink