Tudomány

Keanu Reevesről nevezték el a brutálisan hatékony gombaölő molekulát

Az új, természetes mikrobaölő szer éppolyan effektív a gombákkal szemben, mint John Wick

Az embereket és növényeket támadó gombáknak esélyük sincs a „Keanumicin” készítményekkel szemben, amelyek környezetbarát alternatívaként válthatják le a permetezőszereket – írja a rakéta.hu a The Independentre hivatkozva. 

Keanu Reevesről nevezték el a brutálisan hatékony gombaölő molekulát
Az új, természetes mikrobaölő szer éppolyan effektív a gombákkal szemben, mint John Wick
Fotó: YouToube

Keanu Reeves legismertebb szerepe az utóbbi időben John Wick, a brutálisan hatékony bérgyilkos. Egy új, természetes mikrobaölő szer pedig épp olyan effektív a gombákkal szemben, mint John Wick – nagyjából ez a logika áll a fejlesztés alatt álló Keanumicin szerek elnevezése mögött. Mindez azonban nemcsak a sokak által kedvelt színész miatt érdekes, de ezek a természetes eredetű termékek segíthetnek lecserélni az eddigi vegyszeres alternatívákat, így akár növényvédőszerként, akár embereknek adható gyógyszerként beválhatnak – számol be róla a The Independent.

A Journal of the American Chemical Society című folyóiratban nemrég megjelent kutatás szerint a Pseudomonas nemzetséghez tartozó baktériumok által termelt Keanumicinek természetes termékcsoportként rendkívül hatásosak a növényi kártevők ellen. A tudósok kimutatták ugyanis, hogy a Keanumicinek beváltak a Botrytis cinerea növényi kártevő ellen, amely szürkepenészes rothadást vált ki. Korábbi kutatások alapján ez a penész minden évben óriási betakarítási veszteséget okoz a gyümölcs- és zöldségtermesztésben, több mint 200 különböző típusú gyümölcsöt és zöldséget érintve, különösen az epret és az éretlen szőlőt.

Ami viszont még talán ennél is jobb: a Keanumicin molekulák hatóanyaga gátolja az emberre veszélyes gombák, például a Candida albicans szaporodását is. Vagyis a szóban forgó molekulacsoport nemcsak a kémiai növényvédők környezetbarát alternatívája lehet, de megoldást kínálhat a gyógyszerrezisztens gombák elleni küzdelemben is. Mint azt az egyik szakértő elmondta, jelenleg több emberi patogénként működő gomba rezisztens a gombaölő szerekre, részben épp azért, mert a mezőgazdaság nagyon nagy mértékben veti be ezeket a szereket.

A Keanumicinek alapját jelentő molekulákat kódoló géneket a Pseudomonas elnevezésű baktériumban fedezték fel, amelyből három (A, B és C) jelzésű készítmény állítható elő, és ezek úgynevezett lipopeptidek, lényegében szappanok, vagyis a nagy szénatomszámú zsírsavak nátrium- vagy káliumsói. Ilyen lipopeptideket egyébként jellemzően a baktériumok termelnek. Amikor pedig a kutatók a természetes termékből izolált anyagokat tesztelték az embert megfertőző gombák ellen, azt találták, hogy ez erősen gátolja a Candida albicans kórokozó gomba szaporodását is.

Vagyis, ha nem jönnek el értünk a Last of Us gombazombijai, az lehet, hogy Keanu Reevesnek lesz köszönhető – zárja cikkét a rakéta.hu. 

Kapcsolódó írásaink