Tudomány

Váratlanul fedezték fel a jég egy új formáját

Apró jégkristályok tanulmányozása közben egy új, eddig ismeretlen, amorf jégre bukkantak a University College London kutatói

Bár már igen rég tanulmányozzák, és azt hihetnénk, már jól ismerjük, most mégis sikerült egy meglepő új felfedezést tenniük a jég kapcsán kutatóknak: rázással az egy újfajta jéggé válik.

Váratlanul fedezték fel a jég egy új formáját
Képünk illusztráció
Fotó: Pexels

Christoph Salzmann, a University College London kémiaprofesszora, a Science folyóiratban publikált tanulmány szerzője a felfedezés kapcsán elmondta: „Ez teljesen váratlan, és nagyon meglepő.” A kutatáshoz nem használtak semmilyen bonyolult, drága eszközt, mégis a jég egy olyan formájára bukkantak, amely bárhol a Naprendszerben és az univerzumban is jelen lehet.

A hagyományos, hétköznapi jég hatszögletű mintázatban lévő vízmolekulából épül fel, amelyek egymásra rakódnak. Mivel ez a hatszögletű szerkezet nem olyan szoros, a jég sűrűsége kisebb, mint a vízé, ezért is tud lebegni a víz felszínén.

A vízmolekulák, amennyiben más nyomásnak és hőmérsékletnek tesszük ki, mint a földi, más kristályszerkezetet is felvehetnek. A tudósok már több mint húsz ilyet ismernek, legutóbb épp tavaly fedeztek fel egyet.

Salzmann és kollégái eredetileg az apró jégkristályokat kívánták tanulmányozni. Ehhez a jeget -160 Celsius-fokra hűtötték folyékony nitrogénben, majd acélgolyók mellé tették egy tartályban. Ezt követően egy gép másodperceként húsz alkalommal rázta oda-vissza a jeget és az acélgolyókat, így előbbi apró darabokra tört.

Kapcsolódó írásaink