Tudomány

Pinkké változott az óceán San Diego partjainál

Elmeséljük, miért van szükség erre a kutatásra

San Diego partjainál január 20-án és még kétszer február folyamán pinkké változik az óceán. Nem egy különös természetes folyamat következtében, hanem egy tudományos kísérlet miatt. A festék természetesen környezetbarát – írja a földjáró.hu. 

Pinkké változott az óceán San Diego partjainál
Pinkké változott az óceán San Diego partjainál
Fotó: Facebook/UC San Diego Alumni

Egyszer már meséltünk az iráni Hormuzról, ahol a vas-oxidnak köszönhetően szinte vérvörös a tenger, de az amerikai pink víz most egészen mást jelent. Mesterséges a színezés, viszont nemes cél érdekében történik, ugyanis a helyi egyetem kutatói és a Scripps Oceánográfiai Kutatóintézet jóvoltából azt vizsgálják majd több fronton, hogy az édesvíz és az óceán víztömegének keveredése milyen következményekkel jár.

Sajnos a folyók rengeteg hordalékot, üledéket és szennyeződést hoznak az oceánba, viszont az egész folyamatban még nem nagyon tisztázott a hullámok szerepe a hulladék/szennyeződések szállításában.

A teljesen békés festékanyag arra lesz jó, hogy mintegy nyomjelző működik majd az édesvízi beáramlásoknál, megmutatja majd miként keverednek össze a vizek és ezáltal azt, hogy a szennyeződés milyen utat jár be. Mi több, a káros algavirágzások miértjének feltárásában is várják az áttörést a kutatással.

Bár a festék tényleg teljesen békés anyagból van, fürödhető is a víz, de a kutatók inkább azt kérik, ne örüljenek a helyiek a pink hullámokban való megmártózás lehetőségének, hiszen jelenlétükkel talán nehezítenék a munkát is. Ettől függetlenül a séta, fotózás, csendes megfigyelés abszolút megengedett a part mentén.

Kapcsolódó írásaink