Tudomány

Vegyi fegyverrel öl a laskagomba

A farontó gombák, mint a laska is, a rothadó, lebomlóban lévő faanyagon táplálkoznak

A laskagombáról néhány éve tudjuk, hogy képes aprócska fonálférgeket megbénítani és megemészteni, ám eddig rejtély volt, mi módon teszi – írta meg a National Geographic.

Vegyi fegyverrel öl a laskagomba
Kései laskagomba
Fotó: Wikipedia

A laskagomba képes ragadozó módjára elpusztítani és megemészteni az útjába kerülő kicsinyke állatokat – írta meg a National Geographic. Amióta ez kiderült, sok kutató kíváncsi volt rá, mi módon végez áldozataival, amelyek legtöbbször egyszerű fonálférgek. A megfigyelésekből ismertté vált, hogy a gombafonalakon kialakult kis gömböcök érintését követően pusztultak el a fonálférgek, most egy, a Science Advances folyóiratban közzétett kutatási eredményből kiderült az is, miféle vegyület útján végez „áldozatával” a ragadozó gomba.

Kiemelték, a farontó gombák, mint a laska is, a rothadó, lebomlóban lévő faanyagon táplálkoznak, ez pedig meglehetősen nitrogénszegény tápanyag. Ahhoz, hogy kellő mennyiségű nitrogént tudjanak a saját szervezetük működéséhez felvenni, állati eredetű nitrogénforrást is használnak. Hasonló okból „vadásznak” állatokra a rovaremésztő növények is, mint a harmatfű vagy a Vénusz légycsapója. Emellett, bár ez egyelőre csak elmélet, a féregirtó gombákban e tulajdonság akár védekezésként is kialakulhatott, mivel egyes fonálférgek képesek a gombafonalakat meglékelni, és kiszippantani azok tápanyagait.

Tajvani és japán kutatók a laskagombával végzett kísérletekben a biológiai tesztekben legtöbbet használt féreg, a Caenorhabditis elegans megbénításához és elpusztításához használt méreganyagot keresték meg. A férgekre vadászó gombák képesek olyan illó vegyületeket létrehozni, amelyekkel magukhoz csalják a férgeket, így például azok feromonjait vagy épp az élelmük szaganyagait utánozzák a gombák. Egyes gombatípusok ragacsos göbökkel, mások az óriáskígyók fojtogató technikáját utánzó, a féreg testén megduzzadó göbökkel fogják meg a férgeket, a laska azonban másféle gömböcökkel vadászik.

A laskagomba gombafonalain mikroszkópos felvételeken láthatóak egészen apró, nyeles gömböcskék, amelyekben a méreganyagot tárolja a gomba, e gömböket toxocisztáknak nevezték el a kutatók. Csak azok a gombák öltek férgeket, amelyek rendelkeztek ezekkel a gömböcskékkel.

Hozzátették, amikor a féreg hozzáér egy ilyen gömbhöz, az kipattan, és kiürül belőle a méreganyag, a féreg elhátrál tőle, de ha több gömböcskével is kapcsolatba lépett, akkor az érintkezés után rövid időn belül el is pusztul.

Gázkromatográfiás vizsgálat során megmérték, hogy a gömbökből kiürülő hatóanyag egy 3-oktanon nevű vegyület, amelyet jól ismernek az illatszergyártók, ugyanis számos növény (pl. rozmaring, levendula) illatanyagában is megtalálható. Azonban ez a vegyület a férgekre nem illatszerként, hanem idegméregként hat: megbénítja az állatot, és annak sejtjeit is elpusztítja a sejtfal megbontásával és a kalcium-anyagcsere megzavarásával. Minél több toxocisztához ér hozzá a féreg, annál nagyobb adagban kapja a mérget, és annál hatékonyabb is a toxin. A túl kis mennyiség (egyetlen gömb érintése) nem váltja ki a kívánt hatást – olvasható a portálon.

A kutatók az eredményeiket így foglalták össze a tanulmányukban: „Nyalókába zárt ideggázt használ a laskagomba a férgek ellen.”

Kapcsolódó írásaink