Tudomány

Hun harcos sírjára bukkanhattak Romániában

A mizili nyughelyben nemcsak a leletanyag sokszínűsége, hanem minősége is lenyűgöző

Az elhunyt igen előkelő volt, és egy olyan korszakban élt, amikor a hunok uralták a régiót – írta meg a National Geographic.

Hun harcos sírjára bukkanhattak Romániában
Képünk illusztráció
Fotó: AFP

Egy lovával eltemetett harcos kincsekkel teli sírjára bukkantak egy romániai út építése során – számol be a Live Science cikke alapján a National Geographic. A nyughely az 5. századra datálható, a korszakban a régiót a hunok uralták.

Megjegyezték, Silviu Ene, a Bukaresti Vasile Pârvan Régészeti Intézet munkatársa szerint a sírban több mint száz tárgyat, köztük fegyvereket, arannyal bevont leleteket, illetve egy drágakövekkel díszített aranyékszert találtak. A nyughelyet 2022 végén fedezték fel a délkelet-romániai Mizilben. Az útépítés során négy lelőhelyet is feltártak, a harcos sírja, amelyre hercegiként hivatkoznak, egy meglehetősen komplex helyszín része. A nyughely közelében 900 további régészeti elemet, köztük vermeket, házakat és további sírokat találtak.

Kiemelték, a gazdag leletanyag alapján feltételezhető, hogy az elhunyt a népvándorlás kori elit tagja volt. A 4–5. században a hunok európai benyomulásával számos helyi nép, köztük a vandálok és a gótok nyugati irányba vonultak, óriási nyomást helyezve a rómaiakra. A hunok eleinte a Kelet-római Birodalmat támadták, később azonban nyugatra is betörtek.

Kifejtették, a mizili nyughelyben nemcsak a leletanyag sokszínűsége, hanem minősége is lenyűgöző. Az egyik igen izgalmas felfedezés egy díszes, aranyozott, drágakövekkel kirakott markolatú tőr, de egy aranyozott nyereg is előkerült. Egy csontvázat is feltártak, elképzelhető, hogy a harcos arcát aranymaszk borította.

A sír vizsgálata a rossz időjárás miatt félbeszakadt. A kutatók azt tervezik, hogy a következő hónapokban folytatják a munkát – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink