Kultúra

A Vettius-ház titkai

Ismét látogatható a pompeji ásatások egyik legszebb villája

Húsz év után újranyitotta kapuit az úgynevezett Vettius-ház, amelyet a restaurálás után Gennaro Sangiuliano olasz kulturális miniszter avatott fel kedden Pompeji régészeti parkjában.

A Vettius-ház titkai
A pompeji mozaik arra is figyelmeztet, hogy a kutya mellett Hermész is védi a házat
Fotó: AFP/Hemis.fr/Rieger Bertrand

A Vettius fivérek háza maradt fenn a legjobb állapotban a 79-es vulkánkitörésben elpusztult város villái között. Az egyik legszebb és leglátogatottabb épületként tartják számon, elsősorban a mitológiai és erotikus témájú freskói miatt népszerű.
A villa több helyreállításon esett át, utoljára a kilencvenes években, a mostani restaurálás 2002-ben indult, majd megakadt, és 2016-ban folytatódott.

Gabriel Zuchtriegel, a pompeji régészeti park igazgatója az utóbbi évtizedek egyik legnagyobb régészeti kihívásának nevezte a Vettius-ház újjászületését.
Az igazgató a vatikáni Sixtus-kápolna szépségéhez hasonlította a Vettius-házat.

Elmondta, hogy a restaurálásban nemcsak régészek, hanem építészek és kertészek is részt vettek. Ennek során eltávolították azt a viaszréteget, amellyel befedték a freskókat egy régebbi beavatkozás során, így számos, korábban nem látható apró részlet került felszínre. A házat a korábbiakhoz képest sokkal könnyebb tetőszerkezettel látták el, és földrengésállóvá tették. Külön figyelmet fordítottak a belső udvarok és kertek helyreállítására, például a szökőkutak újbóli működtetésével.

A házat a Krisztus előtti második században Aulus Vettius Restitutus és fivére, Aulus Vettius Conviva építtette. A testvérek felszabadult rabszolgák voltak, akik borkereskedelemből gazdagodtak meg. A több mint ezer négyzetméteres villa gazdagságukat volt hivatott hirdetni.

A villa egyik részét erotikus freskók díszítik, és az egyiken olvasható felirat arra enged következtetni, hogy a házban a nők prostituáltként dolgoztak.
A villát az 1800-as évek legvégén ásták ki.

Kapcsolódó írásaink