Tudomány

Római struktúrákra bukkantak Afrikában

A leletek a mai Tunézia területén fekvő Maxula romvárosánál kerültek elő – olvasható a National Geographic oldalán. 

Római struktúrákra bukkantak Afrikában
Képünk illusztráció
Fotó: Facebook

Római kori ciszternákat és falakat fedeztek fel a Tunéziai Örökségvédelmi Intézet munkatársai Maxulában – számol be a Heritage Daily cikke alapján a National Geographic. A Maxula Pratesként is ismert római kolónia romjai a mai Radés kikötővárosában, Tunéziában fekszenek. A Maxula megnevezés a falu eredeti, líbiko-berber nevéből származik, a település az ókorban fontos összekötőkapocs volt Karthágóval.

Hozzátették, a Római Birodalom idején Maxula Africa provincia része volt. A közigazgatási egységet időszámítás előtt 146-ban, a harmadik pun háború után, Karthágó legyőzését követően alapították meg a rómaiak.

Megjegyezték, a provincia fontos mezőgazdasági területnek számított, a termények a Maxulához hasonló kikötővárosokon át jutottak el a birodalom más térségeibe. A város a későbbiekben egy keresztény püspökség székhelyeként is szolgált, ez mára a római katolikus egyház címzetes székhelyeként maradt fenn.

A legújabb leleteket egy építkezés során fedezték fel, a munkások azonnal értesítették a hatóságokat. A mentőásatáson aztán ciszternák és falak maradványai kerültek elő. A ciszternák olyan víztározók voltak, amelyet a vízgazdálkodáshoz használtak fel a mezőgazdasági közösségek – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink