Tudomány

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek mentális hatásai

Nemcsak a testünket formálja, hanem az elménket is

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) a modern diéták alappilléreivé váltak, de egyszerűségük mellett egyre több negatív hatásuk ismert. Ilyen a depresszió, a szorongás és a kognitív hanyatlás – írta meg a News Medical.

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek mentális hatásai
Az ultrafeldolgozott élelmiszerek (UPF-ek) fogyasztása magas egészségügyi kockázatokkal jár
Fotó: AFP/dpa Picture-Alliance/dpa/Hendrik Schmidt

Az UPF-ek a modern étrend domináns részévé váltak, és sok országban a napi kalóriabevitel jelentős részét teszik ki.

A kiterjedt ipari feldolgozás során előállított UPF-ek közé tartoznak a csomagolt rágcsálnivalók, cukros italok, instant ételek és gyorsételek – olyan termékek, amelyek gyakran sok finomított cukrot, egészségtelen zsírokat, adalékanyagokat és tartósítószereket tartalmaznak.

Míg az UPF-ek fizikai egészségügyi kockázatai, mint például az elhízás és a szív- és érrendszeri betegségek, jól dokumentáltak, a feltörekvő kutatások azt is sugallják, hogy ezek az élelmiszerek negatívan befolyásolhatják a mentális egészséget, és hozzájárulhatnak olyan állapotokhoz, mint a depresszió és a szorongás.

Mik azok az ultrafeldolgozott élelmiszerek?

Az UPF-eket a NOVA élelmiszer-osztályozási rendszer szerint osztályozzák, amely az élelmiszereket feldolgozásuk mértéke és célja, nem pedig pusztán tápanyagtartalmuk alapján osztályozza. A NOVA-rendszer négy csoportot határoz meg:

  1. Feldolgozatlan vagy minimálisan feldolgozott élelmiszerek – teljes értékű élelmiszerek, például gyümölcsök, zöldségek, gabonafélék és húsok (minimális feldolgozással);
  2. Feldolgozott kulináris összetevők – élelmiszerekből kivont anyagok, például olajok, cukrok és só – főzéshez használt alapanyagok;
  3. Feldolgozott élelmiszerek – bizonyos feldolgozáson átesett élelmiszerek, beleértve a zöldségkonzervet, sajtot és friss kenyeret, amelyek jellemzően néhány hozzáadott összetevőt tartalmaznak;
  4. Ultrafeldolgozott élelmiszerek – ipari készítmények, amelyek kis mennyiségben vagy egyáltalán nem tartalmaznak teljes élelmiszert, gyakran mesterséges ízesítőkkel, tartósítószerekkel, emulgeálószerekkel és egyéb adalékanyagokkal turbózzák az eltarthatóság és az ízletesség növelése érdekében.

Az UPF-ekre példák az üdítőitalok, az instant tészta, a feldolgozott húsok, a csomagolt pékáruk és a cukros reggeli gabonafélék.

Ezeket az élelmiszereket a kényelem és a hosszú eltarthatóság érdekében tervezték, de gyakran nagy mennyiségű hozzáadott cukrot, finomított szénhidrátot, egészségtelen zsírokat és szintetikus adalékanyagokat tartalmaznak, amelyek hozzájárulhatnak a rossz egészségügyi eredményekhez.

A legújabb bizonyítékok az UPF-ek és a mentális egészség kapcsolatáról

Egyre több tanulmány utal összefüggésre az UPF-fogyasztás és a rossz mentális egészség, különösen a depresszió és a szorongás között. Nagyszabású epidemiológiai vizsgálatok összefüggést mutattak ki a magas UPF-tartalmú étrend és a depressziós tünetek fokozott kockázata között.

Például egy 2020-as tanulmány, amely több mint tízezer amerikai felnőtt táplálkozási szokásait vizsgálta, azt találta, hogy a legtöbb UPF-et fogyasztó egyéneknél 35 százalékkal nagyobb valószínűséggel jelentkeznek depressziós tünetek, mint azoknál, akiknél a legkevesebbet fogyasztottak.

Hasonlóképpen a Harvard Medical School kutatóinak egy másik tanulmánya is azt találta, hogy a magasabb UPF-fogyasztás a depresszió kialakulásának ötvenszázalékos kockázatával jár, különösen azoknál az egyéneknél, akik nagy mennyiségű mesterségesen édesített italt és feldolgozott rágcsálnivalókat fogyasztanak.

A longitudinális tanulmányok azt is kimutatták, hogy az UPF-ek gyakori fogyasztása összefüggésben áll a mentális jóllét idővel történő romlásával.

Egy több mint 25 000 személyt vizsgáló, több mint öt éven át tartó nagy kohorszvizsgálat arról számolt be, hogy a megnövekedett UPF-bevitel a depressziós epizódok magasabb arányával járt együtt, függetlenül az egyéb életmódbeli tényezőktől, például a testmozgástól és a társadalmi-gazdasági állapottól.

Az UPF-eket a mentális egészséggel összekapcsoló, lehetséges mechanizmusok

A bél-agy tengely diszfunkciója

A bélmikrobióma döntő szerepet játszik a mentális egészségben azáltal, hogy szabályozza a neurotranszmitterek termelését, az immunválaszokat és a gyulladást. A magas UPF-tartalmú étrendekből gyakran hiányoznak az élelmi rostok és az alapvető tápanyagok, amelyek a bélmikrobióta egyensúlyának felborulásához vezet.

Krónikus gyulladás

Az UPF-ekről ismert, hogy elősegítik a szisztémás gyulladást, mivel magas finomított szénhidrátokat, egészségtelen zsírokat és mesterséges adalékanyagokat tartalmaznak. A krónikus, alacsony fokú gyulladás szorosan összefügg a depressziós és szorongásos zavarokkal.

Ezenkívül a gyulladás markerei, mint például a C-reaktív protein (CRP) és az interleukin–6 (IL–6) szintje gyakran emelkedett azoknál az egyéneknél, akik magas UPF-tartalmú étrendet fogyasztanak.

A vércukorszint ingadozása

Számos UPF magas glikémiás indexe gyors kiugrásokat és összeomlást okozhat a vércukorszintben, amely potenciálisan befolyásolja a hangulati stabilitást, és növeli a depresszió kockázatát.

A vércukorszint gyakori ingadozása szintén hozzájárul az ingerlékenységhez, a fáradtsághoz és a kognitív zavarokhoz, tovább súlyosbítva a mentális egészségi állapotokat.

Mesterséges adalékanyagok és neurotoxicitás

Az ultrafeldolgozott élelmiszerek gyakran tartalmaznak mesterséges édesítőszereket, emulgeálószereket és tartósítószereket, amelyek negatívan befolyásolhatják az agyműködést.

Egyes tanulmányok szerint a mesterséges édesítőszerek, például az aszpartám megváltoztathatják a neurotranszmitterek aktivitását, és súlyosbíthatják a depresszió és a szorongás tüneteit.

Ezenkívül a feldolgozott élelmiszerekben használt emulgeálószerekről kimutatták, hogy megzavarják a bélmikrobiota összetételét, és potenciálisan befolyásolják a hangulati zavarokhoz kapcsolódó, ideggyulladásos folyamatokat.

Kapcsolódó írásaink