Tudomány

Veszélyben a kakaótermelés

A globális felmelegedés ezt az ágazatot sem kíméli

Az éghajlatváltozás jelentős hatással van a kakaótermelésre Nyugat- és Közép-Afrikában, amely a világ kakaótermelésének több mint 70 százalékát adja – írta meg a gismeteo.ru.

Veszélyben a kakaótermelés
Kakaóbab csokoládégyártásához
Fotó: AFP/ANP/ANP Mag/Rob Engelaar

A Wageningeni Egyetem megállapította, hogy 2060-ra az Elefántcsontparton a kakaó számára kiutalt földterület akár fele is alkalmatlanná válhat, ami a termelés csökkenéséhez vezet. Ghánának az optimális területek mérsékelt elvesztésével kell szembenéznie, míg Nigéria és Kamerun potenciálisan kibővíti területeit, 40, illetve 60 százalékkal növelve a termelést. Ez azonban nyomást gyakorolhat az ökoszisztémákra, különösen Kamerunban, ahol a kakaót gyakran termesztik az egykori erdőterületeken.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy átfogó megközelítésre van szükség a jelenlegi termelési régiók adaptálásához az erdőirtás elkerülése és a környezetvédelem javítása érdekében.

A jobb talajgazdálkodás és az agrár-erdészet segíthet növelni a terméshozamot és az éghajlatváltozással szembeni ellenálló képességet, ami különösen fontos a korlátozott erőforrásokkal rendelkező kistermelők számára.

Kapcsolódó írásaink