Tudomány

Különös összefüggést találtak az ujjak hosszúsága és az ivás között

A gyűrűsujja hosszabb, mint az mutatóujja? Ajaj

Egy új tanulmány különös összefüggésre mutatott rá az emberek ivási szokásaival: a negyedik ujjuk (néha gyűrűsujjnak is nevezik) és a mutató ujjuk aránya. Konkrétan a tudósok összefüggést találtak a mutató ujjnál hosszabb gyűrűsujj és a magas alkoholfogyasztás között – írja az IFLScience.

Különös összefüggést találtak az ujjak hosszúsága és az ivás között
Az gyűrűsjuj hosszúsága összefügg az alkoholfogyasztással is(képünk illusztráció)
Fotó: NorthFoto

Az ujjaink hosszának aránya már születésünk előtt kialakul, amit részben az anyaméhben ránk ható hormonok befolyásolnak. A több ösztrogénnek kitett embereknél a mutatóúj általában hosszabb, mint a gyűrűsujj, míg a több tesztoszteronnak kitett embereknél a gyűrűsujj hosszabb lehet, mint a muatóúj. Vannak olyan emberek is, akiknek a gyűrűsujjuk és a muatóujjuk egyforma hosszú.

Ez a legújabb tanulmány 258 hallgatót vizsgált – közülük 169 nő –, hogy megnézze, milyen az ujjak aránya, és mennyi alkoholt fogyasztottak. Az eredmények azt mutatták, hogy összefüggés van a magasabb alkoholfogyasztás és a muatóujhoz képest hosszabb gyűrűsujjak között.

„Ismert, hogy az alkoholfüggő betegeknek nagyon hosszú a gyűrűsujjuk a mutatóujjukhoz képest, ami a születés előtti magas tesztoszteron- és ösztrogénexpozícióra utal. A várakozásoknak megfelelően az összefüggések erősebbek voltak a férfiaknál, mint a nőknél.”

Érdemes kiemelni, hogy az összefüggés nem képes ok-okozati összefüggést megállapítani, tehát az, hogy valakinek bizonyos ujjaránya van, nem törvényszerűen predesztinál - de remélik, hogy az összefüggés azonosítása rávilágíthat az alkoholfogyasztás hátterében álló tényezőkre.

„Az alkoholfogyasztás jelentős társadalmi és gazdasági probléma – mondta Manning. – Ezért fontos megérteni, hogy az alkoholfogyasztás miért mutat jelentős különbségeket az egyének között.”

Kapcsolódó írásaink

Megízlelhető a virtuális valóság

ĀKorábban a virtuálisvalóság-technológiák csak vizuális és hanghatások létrehozását tették lehetővé, így az ízek átadása elérhetetlen maradt