Tudomány

Tovább fejlesztik a magyar űrkutatást

Ferencz Orsolya felidézte, hogy 2018-ban elkezdték a munkát, majd megalkották Magyarország Űrstratégiáját

Tovább dolgozunk a magyar űrkutatás és űrtevékenység felvirágoztatásán – hangsúlyozta a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa csütörtökön Budapesten, azon az ünnepélyes aláírási ceremónián, ahol négy egyetem csatlakozásával 21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium.

Tovább fejlesztik a magyar űrkutatást
Ferencz Orsolya, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) űrkutatásért felelős miniszteri biztosa beszédet mond az ünnepélyes aláírási ceremónián a Külgazdasági és Külügyminisztériumban, ahol négy egyetem csatlakozásával 21 tagúvá bővült a UniSpace Magyarország konzorcium 2024. július 11-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Ferencz Orsolya felidézte, hogy 2018-ban elkezdték a munkát, majd megalkották Magyarország Űrstratégiáját, és elindították a HUNOR programot, hogy ismét magyar űrhajós léphessen a világűrbe. A közvélemény ismét elkezdett beszélni a világűrről, téma lett az űrutazás, a Covid-járvány és a „háború árnyéka ellenére” Magyarország egyre aktívabban részt vesz az Európai Űrügynökség munkájában, megtízszerezték a magyar űrszektor nemzetközi láthatóságát – sorolta a miniszteri biztos.

A UniSpace programot jelentős felsőoktatási innovációnak nevezte, amelyben a legkiválóbb magyar egyetemek szerepelnek, előbb 17, mostantól pedig, az Állatorvosi Egyetem, az Andrássy Egyetem, a Gábor Dénes Egyetem és a Milton Friedman Egyetem csatlakozásával 21 felsőoktatási intézmény. Ősztől már angol nyelven is elérhetőek a képzések. Az oktatók részt vesznek a magyar űrhajósjelöltek kiképzésében is – jegyezte meg Ferencz Orsolya.

Kapcsolódó írásaink