Tudomány

Ókori isten szobra került elő

Bolgár régészek végeztek ásatásokat

Bolgár régészek egy ókori római csatornában végzett ásatás során váratlan leletre, egy jó állapotú, Hermész görög istent ábrázoló márványszoborra bukkantak – számol be a Reuters alapján az ng.24.hu. A két méter magas alkotás a görög határ közelében fekvő Heraclea Sintica ókori romvárosban került elő.

Ókori isten szobra került elő
Bolgár régészek egy ásatás során jó állapotú, Hermész görög istent ábrázoló márványszoborra bukkantak
Fotó: Facebook/Archaeologia Bulgarica (Археология Булгарика)

Időszámítás szerint 388-ban földrengés pusztította el a települést, a kutatók úgy vélik, ezt követően a szobrot gondosan a csatornába helyezték, és földdel fedték le, amely megmagyarázza jó állapotát – írja az ng.24.hu.

Az ásatást vezető Ljudmil Vagalinszki szerint a szobor feje megmaradt, a kezén viszont van néhány törés. Az alkotás egy korábbi, görög szobor római másolata.

Objektum doboz

Heraclea Sintica egy kiterjedt város volt, amelyet II. Philipposz makedón király, Alexandrosz, azaz Nagy Sándor apja alapított időszámítás előtt 356 és 339 között a mai bulgáriai Pirin Macedónia területén.

Heraclea Sintica lakói valószínűleg megpróbálták megőrizni a szobrot, még azután is, hogy a Római Birodalomban a kereszténységet fogadták el hivatalos vallásként. Bár a pogány istenségek tiszteletét betiltották, sokan ragaszkodtak a régi hagyományokhoz.

A földrengés után Heraclea Sintica gyors hanyatlásnak indult, és 500 körülre el is néptelenedett.

Kapcsolódó írásaink