Tudomány

Hihetetlen, ezek az állatok emberi nyelven „beszélgetnek” + VIDEÓK

A tudomány már régóta ismeri azokat az állatokat, amelyek képesek különböző természetes és mesterséges hangokat utánozni

A tudomány már régóta ismeri azokat az állatokat, amelyek képesek különböző természetes és mesterséges hangokat utánozni. Egyes madarak például utánozzák az autóriasztókat. Néhány faj azonban még ennél is tovább ment: kisebb testvéreink elsajátították az emberi beszéd utánzásának képességét – írta a gismeteo.ru.

Hihetetlen, ezek az állatok emberi nyelven „beszélgetnek” + VIDEÓK
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/robertharding/Robert Harding RF/Sergio Pitamitz

Az orka például megtanult olyan szavakat mondani, mint a „helló”, a „viszlát” és a kiképzője nevét. Bár Vicky (orka) hanglejtése messze nem tökéletes, az akusztikai jellemzők elemzése megerősítette a kiejtés sikerességét.

Objektum doboz

Egy másik jelenségnek örült a NOC nevű beluga bálna, amely megmutatta, hogy képes az emberi beszédre emlékeztető amplitúdó dinamikájú hangokat produkálni.

Objektum doboz

A Ripper becenévre hallgató kacsa megtanulta utánozni a ketrec becsukódásának hangját, és még azt a mondatot is megtanulta, hogy „Te átkozott bolond”, amit állandóan hallott a gazdájától.

Objektum doboz

A „beszélő” állatok egy másik figyelemre méltó képviselője a Hoover nevű fóka, amely megtanulta utánozni gazdája hangját, sőt angol akcentussal beszél. Eddig a legtisztábban ő ejtette ki: „Hé, hé, kifelé!”.

Objektum doboz

A koreai Koshik ázsiai elefánt pedig a szájába teszi az ormányát, és az idomárja hangján „beszél”, reprodukálva a hangszínt, a hangszínt és az emberi formákat.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink