Tudomány

Van remény az ibériai hiúzok fennmaradásra

A projektben a faj fő prédájának növelését tűzték ki célul

Több mint kétezer példányra nőtt az ezredfordulón a már kihalás szélére sodródott Spanyolország és Portugália néptelen vidékein élő európai hiúzfaj, az ibériai hiúz populációja az utóbbi évtizedekben.

Van remény az ibériai hiúzok fennmaradásra
A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely évente többször kiadott vörös listáján kategorizálja a különböző állatfajokat a rájuk leselkedő kockázat mértéke szerint, csütörtökön sorolta át az ibériai hiúzt a veszélyeztetett kategóriából a sérülékeny kategóriába
Fotó: AFP/Biosphoto/Sylvain Cordier

Az ibériai hiúz (Lynx pardinus) „feltámadását” a természetvédelmi szakemberek példátlannak tartják a macskafélék között, különös tekintettel arra, hogy jelenleg a klímaváltozás, a környezetszennyezés és az élőhelyek elvesztése miatt olyan arányban halnak ki a különböző fajok, amire az utóbbi tízmillió évben nem volt precedens.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN), amely évente többször kiadott vörös listáján kategorizálja a különböző állatfajokat a rájuk leselkedő kockázat mértéke szerint, csütörtökön sorolta át az ibériai hiúzt a veszélyeztetett kategóriából a sérülékeny kategóriába.

Az ibériai hiúz sárga szemével és rövid barna farkával hasonlít a többi hiúzfajra, de termetre jóval kisebb, és álláról jellegzetes, hosszú fekete szakáll csüng le.

2001-ben a mediterrán erdőségekben már csupán a faj 62 felnőtt példányát tartották számon, de 2022-re a populáció 648-ra nőtt az IUCN adatai szerint. Jelenleg pedig már több mint 2000, fiatal és kifejlett ibériai hiúz él szabadon a hegyvidéki, völgyekkel tagolt, több ezer kilométeren húzódó térségben.

Francisco Javier Salcedo Ortiz, a hiúzfaj megmentésén dolgozó LIFE projekt koordinátora a természetvédelem eddigi legnagyobb eredményeként értékelte ennek a macskafélének a megmenekülését, és dicsérte az ebben közreműködő földtulajdonosokat, gazdákat, vadászokat, valamint a pénzügyi és logisztikai támogatást nyújtó Európai Uniót.

A projektben főként arra összpontosítottak, hogy a faj fő prédájának, a szintén veszélyeztetett üregi nyúlnak a populációját növeljék. Emellett több száz fogságban tartott hiúzt engedtek szabadon, és helyreállították az élőhelyükön lévő bozótokat és erdőket.

Kapcsolódó írásaink