Tudomány

Ebolaszerű vírust hoztak létre egy kínai laborban

Az új modell hozzáférhető és kényelmes módszert biztosít a kórokozó tanulmányozására

Olyan vírust fejlesztettek ki egy kínai laboratóriumban, amely az ebolához hasonló fertőzést idéz elő állatokban – írja a The Independent, számol be a 24.hu.

Ebolaszerű vírust hoztak létre egy kínai laborban
Ebolavírus
Fotó: NorthFoto

A Hopeji Orvostudományi Egyetem kutatói úgy alakították át genetikailag a kevésbé veszélyes, a szarvasmarhák megfertőzésére képes Vesicularis stomatitist, hogy az ebolavírus (EBOV) egyik fehérjéjét hordozza. A kórokozó ezt követően halálos betegséget idézett elő a hörcsögökben.

A szakértők szerint az új vírusmodell hozzáférhető és kényelmes módszert biztosít az EBOV tanulmányozására.

Az ebolavírus súlyos gyulladást és szövetkárosodást okoz az egész testben, befolyásolja a természetes véralvadási mechanizmust, amely belső vérzéshez, végül pedig halálhoz vezet. A kórokozó a fertőzött emberek testnedveivel, például vérével való, közvetlen érintkezés útján, valamint az ilyen folyadékokkal szennyezett tárgyak megérintésével terjed.

Az EBOV vizsgálata rendkívül drága, azzal csak a legmagasabb biztonsági besorolású, BSL–4-es szintű laboratóriumokban foglalkozhatnak. Az újonnan kifejlesztett kórokozó az emberekre jóval kisebb fenyegetést jelent, és akár BSL–2-es laboratóriumokban is tanulmányozhatják.

A genetikailag átalakított vírus az ebolához hasonló tüneteket idéz elő hörcsögökben. Az elpusztult egyedek további vizsgálatai feltárták, hogy a kórokozó az egész testükben elterjedt, beleértve a szívüket, az agyukat, a veséjüket és a májukat, a szemükön pedig fekélyt okozott. Minden állat a fertőzést követő két-három napon belül elpusztult.

A szakértők abban bíznak, hogy az új modellvírus hozzájárulhat az ebolához köthető szemészeti rendellenességek kutatásához. A kórokozó akár a vakcinafejlesztést is segítheti majd.

Kapcsolódó írásaink