Tudomány

Megdöbbentő személyiségváltozások történhetnek szervátültetés után

Kísérteties és megmagyarázhatatlan

A szervátültetés úttörőjének számító, első emberi szívátültetések 1967-es elvégzése óta számolnak be a betegek a személyiségükben bekövetkező kísérteties és megmagyarázhatatlan változásokról – írja az Origo.

Megdöbbentő személyiségváltozások történhetnek szervátültetés után
Képünk illusztráció
Fotó: MH archív/Bodnár Patrícia

A műtétet követően egyesek arról számoltak be, hogy kevésbé érzik magukat önmaguknak. Egyikük például úgy nyilatkozott, hogy hirtelen megszerette a zenét, miután megkapta egy fiatal férfi zenész szívét.

„Korábban soha nem tudtam semmilyen hangszeren játszani, de a transzplantációm után elkezdtem szeretni a zenét. Éreztem a szívemben” – mesélte a tudósoknak egy tanulmányban.

Más, transzplantáción átesett betegek pedig arról beszéltek, hogy a műtétjüket követően új ízlést alakítottak ki az ételek, a művészet, a szex vagy a karrier iránt. Néhányan még azt is mondták, hogy új „emlékeket” ültettek beléjük. Egy 56 éves egyetemi tanár például megkapta egy arcon lőtt rendőr szívét, akit egy lövéssel öltek meg. Néhány héttel a transzplantáció után a beteg azt mondta, hogy álmaiban egy fényvillanást látott közvetlenül az arcában, és közvetlenül azelőtt megpillantotta Jézust. A donor felesége ezután elárulta, hogy a férje pontosan így halt meg. Azt is kiderült, hogy a fő gyanúsított úgy nézett ki, mint néhány Jézusról készült kép.

A Coloradói Egyetem új tanulmánya szerint nem csak a szívátültetés az, amely a személyiség változásait kiváltja. A Transplantology tudományos szaklapban megjelent kutatás rámutatott: ha ezek a tünetek közvetlenül a szervátültetésekhez köthetők, akkor ez azt jelentheti, hogy az „én-érzékünk” testünk minden sejtjében megtalálható, nem csak egy vagy két szervben. Vagyis nem csak a szívátültetések válthatnak ki ilyen alapvető változásokat a személyiségben.

Egy huszonhárom szív- és huszonnégy egyéb szerv recipiensek körében végzett online felmérés szerint közel 90 százalékuk tapasztalt személyiségbeli változásokat a transzplantációs műtét után. A vizsgálatban részt vevő betegek többsége azt mondta, hogy négy vagy több személyiségváltozást tapasztalt, többségük a temperamentumhoz, az érzelmekhez, az étkezéshez, az identitáshoz, a vallási meggyőződéshez vagy az emlékekhez kapcsolódott.

Kapcsolódó írásaink