Tudomány

Szenzációs ősi lelet a Vajdaságban

A maradványokat a Temes folyó közelében találták meg

A maradványok a neolitikum, azaz az újkőkor idejére tehetőek – írja az ng.24.hu.

Szenzációs ősi lelet a Vajdaságban
A Temes folyó
Fotó: Wikipedia

7000 éves lelőhelyre bukkantak a szerbiai Vajdaságban, Árkod (Jarkovac) falu közelében – számol be a Heritage Daily alapján az ng.24.hu. A felfedezés egy intézmények közötti kampánynak, a ROOTS-nak köszönhetően született meg.

A maradványokat a Temes folyó közelében találták meg, a geofizikai vizsgálat egy 13 hektáron elterülő, árokkal ellátott települést mutatott ki. A helyszínen feltárt tárgyak alapján a település a vinča-tordosi kultúrához köthető, amely időszámítás előtt 5400 és 4500 között, a neolitikum idején létezett Délkelet-Európában. Az ősi kultúra leginkább nagy kiterjedésű településeiről ismert.

„Egy ilyen méretű település látványos. A geofizikai adatok emellett világos képet adnak a 7000 évvel ezelőtti település szerkezetéről” – mondta Fynn Wilkes, a ROOTS doktorandusza. Az adatokból kirajzolódó fekete, szögletes anomáliák leégett házakra utalnak, úgy tűnik, a település konfliktusban pusztult el.

Más vinčai lelőhelyekről származó bizonyítékok alapján a régészek azt feltételezik, hogy a neolitikum idején a régióra jellemző volt a csoportok közötti versengés, konfliktus és erőszak.

A kutatók a hasonló korú, kifejezetten a Bánát területére jellemző bánáti kultúra nyomait is felfedezték. „Ez azért is figyelemre méltó, mert a mai Szerbia területéről csak néhány, a bánáti kultúra anyagát tartalmazó település ismert” – emelte ki Wilkes.

A ROOTS keretében a pécsi Janus Pannonius Múzeum bevonásával több magyarországi, késő neolitikus lelőhelyet is megvizsgáltak. Ezek az úgynevezett lengyeli kultúrához kötődnek, amely időszámítás előtt 5000 és 4400 között létezett.

Kapcsolódó írásaink