Tudomány

Cukorbetegnek kifejlesztett gyógyszer segíthet az alkohol- és drogfüggőknek

Ezt a gyógyszerfajtát egyre gyakrabban írják fel fogyás elősegítésére is annak ellenére, hogy eredetileg más célra engedélyezték

A szemaglutidot eredetileg cukorbetegség kezelésére fejlesztették ki. Úgy működik, hogy serkenti az inzulintermelést, hogy kordában tartsa a vércukorszintet – írja a ScienceAlert.

Cukorbetegnek kifejlesztett gyógyszer segíthet az alkohol- és drogfüggőknek
Képünk illusztráció
Fotó: NorthFoto

Az utóbbi időben egyre nagyobb érdeklődés mutatkozik egy másik lehetséges felhasználási mód iránt: a függőség kezelésére.

A fogyás céljából szemaglutidot szedő betegek anekdotikus beszámolói szerint csökkenti az étvágyat és az étel utáni sóvárgást, de meglepő módon csökkentheti az alkoholfogyasztás, a cigarettázás vagy a kábítószerek fogyasztása iránti vágyat is.

A szemaglutid a glükagonszerű peptid–1 receptorokon hat (GLP–1-agonistaként ismert), így csökkenti a drog és az alkohol fogyasztása utáni örömérzetet.

A rágcsálókon és majmokon végzett állatkísérletek túlnyomórészt pozitívak. Bár a harminc különböző klinikai vizsgálat többsége meggyőző eredményeket hozott, a kutatók szerint az emberekre való átültetés kihívást jelent.

Eddig mindössze egy nagy vizsgálatot végeztek az alkoholra vonatkozóan.

A 127 ember bevonásával végzett vizsgálat azonban nem talált különbséget az exenatid GLP–1-receptor-agonista és a placebo között a vizsgálat 26 hete alatt. Azt viszont megállapították, hogy az alkoholfogyasztáshoz köthető, súlyproblémás esetek száma csökkent a gyógyszer hatására.

Egy másik, 12 hetes kísérletben a kutatók azt találták, hogy a GLP–1–receptor-agonista dulaglutid nem segített a dohányzás csökkentésében. A kokainra és opioidokra vonatkozó kutatások pedig vegyes eredményt hoztak. A szélesebb körű vizsgálatoktól azonban sokkal pontosabb eredményeket várnak.

A kutatók szerint összességében a GLP–1–receptor-agonisták használata viszonylag biztonságosnak bizonyult egészséges felnőtteknél, valamint cukorbetegeknél és az elhízottoknál is.

Azonban a mellékhatások között megfigyeltek például hányingert, emésztési zavarokat és fejfájást is.

A legújabb kutatások emellett rámutatnak a GLP–1–receptor-agonistákhoz kapcsolódó hasnyálmirigy-gyulladás ritka kockázatára, amelynek azonban az alkoholfogyasztási problémákkal küzdőknél már jóval nagyobb a kockázata.

Kapcsolódó írásaink