Tudomány

A Tejútrendszer eddigi legnagyobb fekete lyukát fedezték fel

A Gaia BH3-nak elnevezett fekete lyuk tömege mintegy harmincháromszorosa a Nap tömegének

A Tejútrendszer eddig ismert legnagyobb tömegű, csillag eredetű fekete lyukát fedezték fel – jelentette be kedden a München közelében működő Európai Déli Obszervatórium (ESO).

A Tejútrendszer eddigi legnagyobb fekete lyukát fedezték fel
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Science Pho/Victor de Schwanberg

A Gaia BH3-nak elnevezett fekete lyuk tömege mintegy 33-szorosa a Nap tömegének, miközben a Tejútrendszerben eddig felfedezett fekete lyukak átlagosan csak 10-szer akkora tömegűek. Az eddigi legnagyobb, csillag eredetű fekete lyuk a galaxisunkban a Cygnus X-1 volt, amelynek tömege 21-szerese volt a Napénak.

Pasquale Panuzzo, a párizsi obszervatórium csillagásza a felfedezés jelentőségét hangsúlyozva közleményében arról írt, hogy „ilyen csak egyszer adatik meg egy tudós életében”.

„Senki sem számított arra, hogy a közelben ilyen nagy tömegű fekete lyukat fedezhetünk fel, amely eddig észrevétlen maradt” – fűzte hozzá.

Az ESO szerint a fekete lyuk mindössze 2000 fényévnyire van a Földtől. Az ESO csillagászai úgy fedezték fel, hogy felfigyeltek társcsillagának „imbolygó” mozgására, és rájöttek, hogy azt a fekete lyuk közelsége okozta.

Az Astronomy & Astrophysics című folyóiratban publikált tanulmány szerint a BH3 felfedezése az Európai Űrhivatal (ESA) Gaia űrtávcsövével gyűjtött adatoknak köszönhető. A 2013-ban útnak indított űrtávcsővel csaknem kétmilliárd égitest helyzetének, mozgásának, távolságának és fényének rögzítését tűzték ki célul.

A fekete lyuk olyan erős gravitációs erejű objektum, amelyből még a fény sem tud kiszabadulni. A fekete lyukak egy része akkor keletkezik, amikor egy óriási csillag, amelyek tömege a Napénak a többszöröse, létezése végén szupernóvaként felrobban, és nagy tömegű csillagmaradványa összeroppan.

A Tejútrendszer központjában, a Földtől 27 ezer fényév távolságra lévő legnagyobb fekete lyuk a Sagittarius A*, amelynek tömege a Nap tömegének 4,3 milliószorosa. Ez a szupermasszív fekete lyuk azonban keletkezése alapján a fekete lyukak egy másik típusába tartozik.

Kapcsolódó írásaink