Tudomány

Hatalmas robbanással jön létre egy új csillag, a Földről is látható lesz

Nyolcvanévente egyszer fordul elő ilyen

Egy hatalmas nukleáris robbanás az űrben hamarosan egy új, szabad szemmel is látható csillagot hoz létre az éjszakai égbolton. Ilyen esemény nyolcvanévente csak egyszer fordul elő – írja az Origo.

Hatalmas robbanással jön létre egy új csillag, a Földről is látható lesz
Képünk illusztráció
Fotó: ESA/Webb/NASA/CSA/T. Ray

A nukleáris robbanás mintegy háromezer fényévnyire lesz tőlünk. Hatására néhány napig egy új, fényes csillag fog ragyogni az éjszakai égbolton, mielőtt újabb nyolcvan évre elhalványulna.

A T Coronae Borealis rendszer két csillagból áll, amelyek egymás körül keringenek – az egyik egy apró, sűrű fehér törpe, míg a másik egy hatalmas vörös óriás. A robbanás e két csillag „égi táncának” eredménye, amelyek egy kettős csillagrendszerben vannak összezárva. A robbanás során egy új fényes pont jön majd létre. Ezt a jelenséget, amikor egy csillag fényessége gyorsan növekszik, nóvának nevezik – magyarázta a Nottingham Trent Egyetem csillagászprofesszora.

A nóvaesemény során a T Coronae Borealis a Corona Borealis (Északi korona) csillagkép legfényesebb csillagává válik, mielőtt néhány nap múlva ismét elhalványulna. A professzor szerint nehéz pontosan megjósolni, hogy mikor következik be az esemény, de mostantól szeptemberig bármikor megtörténhet.

Objektum doboz
Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink