Tudomány

Ritka leleteket rejtett a több száz éves sír

A nyughelyből számos lelet, köztük két koporsó került elő

Több száz éves, a Ming-dinasztia korából (1368–1644) származó hatalmas sírt fedeztek fel Kínában – számol be a Heritage Daily, írja a hirado.hu.

Ritka leleteket rejtett a több száz éves sír
Képünk illusztráció
Fotó: Imaginechina via AFP/Zi Xin

A régészek az észak-kínai Sanhszi tartomány területén fekvő Heszitou falunál tártak fel különböző korú nyughelyeket, amikor megtalálták a sírt.

A Ming-dinasztia uralkodásának bő 300 évében jelentős hatást gyakorolt az államra. Az uralkodóházat Csing-dinasztia követte.

A most megtalált nyughely hatalmas, ép és meglehetősen komplex: két kamrából, több folyosóból és fülkéből áll. A sírban azonosított egyik felirat tanúsága alapján a nyughely Ming Ru Hou’an hercege számára készült.

A sír bejárata körül olyan faragványok láthatóak, amelyek egy kaputornyot utánoznak. A 17 méter hosszú főfolyosó a főkamrához vezet, ahol két koporsó, bútorok és más leletek kerültek elő – olvasható a cikkben.

Az egyik koporsót pávák, fák és virágok mintái díszítik, míg a másikat gyémántmotívumok és egy felirat. A fülkékben a régészek többek között porcelánedényeket, az előkamrában pedig asztalokat, füstölőket és szobrocskákat találtak.

Kapcsolódó írásaink