Tudomány

Forradalmi módszert mutattak be az öregedés visszafordítására

A kutatás Shinya Yamanaka Nobel-díjas japán tudós munkáján és a "Yamanaka-faktorok" felfedezésén alapul

A Harvard Medical School, a Moszkvai Állami Egyetem Belozersky Fizikai-Kémiai Biológiai Intézete és a Massachusetts Institute of Technology tudósokból álló nemzetközi kutatócsoportja forradalmi megközelítést mutatott be a sejtek öregedésének visszafordítására – írta a pravda.ru.

Forradalmi módszert mutattak be az öregedés visszafordítására
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

Kutatásuk Shinya Yamanaka Nobel-díjas japán tudós munkáján és a „Yamanaka-faktorok" felfedezésén alapul.

A tudóscsoport fő célja olyan kémiai molekulák kifejlesztése volt, amelyek képesek a sejteket a nem kívánt rosszindulatú növekedés kockázata nélkül visszaalakítani fiatalos állapotba. A tanulmányban hat egyedi kémiai „koktélt" azonosítottak, amelyek bizonyították, hogy kevesebb mint egy hét alatt képesek helyreállítani a sejtek működését és visszafordítani az öregedést – írta a kiadvány.

Ez a felfedezés egyedülálló lehetőséget jelent a regeneratív orvoslás számára, amely potenciálisan megváltoztathatja az öregedéssel összefüggő betegségek kezelését, és javíthatja a szervezet sérülések utáni helyreállítási folyamatait.

A szakértők úgy vélik, hogy a génterápia e kémiai alternatívája új távlatokat nyit a testfiatalítás területén, és olyan jövőbeli technológiák alapját képezheti, amelyek lehetővé teszik a test „megfiatalítását" egyetlen tablettával.

Kapcsolódó írásaink