Tudomány

A Bajor Maximilian Renddel tüntették ki Krausz Ferencet

Ez Bajorország legmagasabb rangú kitüntetése, amelyet kiemelkedő tudományos és művészeti teljesítményért adományoznak

A Bajor Maximilian Renddel tüntették ki kedden Krausz Ferenc Nobel-díjas fizikust.

A Bajor Maximilian Renddel tüntették ki Krausz Ferencet
Krausz Ferenc Németországban élő és kutató Nobel-díjas, In memoriam Gábor Dénes-díszokleveles magyar fizikus, az Osztrák Tudományos Akadémia tagja, az MTA külső tagja és a Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója
Fotó: dpa/dpa Picture-Alliance via AFP/Niklas Treppner

„A Bajor Maximilian Rend Bajorország legmagasabb rangú kitüntetése, amelyet kiemelkedő tudományos és művészeti teljesítményért adományoznak, lényegében a mi Nobel-díjunk” – fogalmazott Markus Söder bajor miniszterelnök.

Krausz Ferenc, a München melletti Garchingban található Max Planck Kvantumoptikai Intézet igazgatója köszönetet mondott a kitüntetésért, illetve azokért a „kitűnő feltételekért, amelyeket Bajorország a vezető tudományos kutatások számára biztosít”.

A Németországban élő magyar születésű fizikusnak tavaly ítélte oda a fizikai Nobel-díjat a Svéd Királyi Tudományos Akadémia Pierre Agostini és Anne L'Huillier francia fizikusokkal megosztva. A tudósok az elismerést az elektronok atomon belüli mozgásának vizsgálatát szolgáló attoszekundumos fényimpulzusokat előállító kísérleti módszereikért kapták.

A Bajor Maximilian Tudományos és Művészeti Rendet (Bayerische Maximiliansorden für Wissenschaft und Kunst) 1980-ban hozták létre annak a rendnek a nyomán, amelyet eredetileg II. Miksa (Maximilian Joseph) alapított 1853-ban. Az elismerésnek egyszerre száz élő kitüntetettje lehet.

Kapcsolódó írásaink