Tudomány

Azonosították a helyet, ahol az élet elkezdődött

Ez a felfedezés sok mindenre fényt derít

A Washingtoni Egyetem kutatócsoportja egy egyedülálló "szóda tavat" azonosított Kanada nyugati részén, amely az ősi "kis meleg tavakhoz" (Darwin szerint) hasonló lehet. Ezek a tavak kulcsszerepet játszottak a földi élet keletkezésében több mint 4 milliárd évvel ezelőtt - írja a SPACE.com nyomán a pravda.ru.

Azonosították a helyet, ahol az élet elkezdődött
Képünk illusztráció
Fotó: Northfoto

A tudósok hangsúlyozták, hogy a tó kémiai összetétele és körülményei elősegíthetik az összetett molekulák spontán szintézisét, ami fontos szerepet játszhat az élet kialakulásában. Különös figyelmet fordítottak a tóban oldott foszfát magas koncentrációjára, amelyet az élet kialakulásához fontos nukleozidok prebiotikus foszforilációjának kulcselemeként tartanak számon.

A kanadai Last Chance és Goodenough tavak tanulmányozása során a tudósok észrevették a foszfor geokémiai lerakódásának hiányát és az apatit helyett a dolomit jelenlétét az üledékben, ami a magas sótartalommal és az elnyomott nitrogénmegkötéssel együtt kedvező feltételeket teremt a foszfát felhalmozódásához a tóban.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy a bazaltos kőzeteken lévő párolgó szóda tavak megfelelő körülményeket biztosíthattak az élet kialakulásához a korai Földön, mivel elegendő foszfátot biztosítottak a prebiotikus szintézishez. Ez a felfedezés fényt derít az élet keletkezésének lehetséges helyszíneire bolygónkon.

Kapcsolódó írásaink