Tudomány

2024 tavaszán várhatóan kabócák billiói jelennek meg Amerika keleti részén

Ahogy tavasszal melegszik a föld, óriási mennyiségű kabócaraj jelenik meg föld alatti odújából

Korábbi tanulmány azt mutatja, hogy amint a talajhőmérséklet eléri a 18 Celsius-fokot, megjelennek a kabócák, de még egy kis földrajzi területen belül is az eltérő napkitettség, a lombozatfedettség vagy a nedvesség eltérő hőmérsékleteket okoz – írja az Origo.hu.

2024 tavaszán várhatóan kabócák billiói jelennek meg Amerika keleti részén
Fotó: NorthFoto

Az Amerikai Egyesült Államok majdnem teljes keleti részén 13 vagy 17 évente, ahogy tavasszal melegszik a föld, óriási mennyiségű kabócaraj jelenik meg föld alatti odújából: énekelve szárnyalnak és párzanak, utódokat hoznak létre a következő ciklushoz. Ez az Amerikai Egyesült Államok minden keleti és délkeleti részén ismétlődik: 17 különböző fészekalja lépcsőzetes években megjelenik.

2024 tavaszán várhatóan kabócák billiói jelennek meg, mivel két eltérő fészekalja jelenik meg egyszerre: az egyik, amelyik 13 évente, a másik amelyik 17 évente jelenik meg.

A kutatók létrehoztak egy döntéshozatali matematikai modellt egy olyan környezetre vonatkozóan, ahol eltérő a hőmérséklet, és azt találták, hogy a kabócanimfák közötti kommunikáció lehetővé teszi, hogy a csoport konszenzusra jusson a helyi átlaghőmérsékletet illetően, ami aztán nagymértékű rajzáshoz vezet. Ez a modell azt is mutatja, hogy az ilyen nagy prímszámokban való megjelenés evolúciós nyomás következménye annak érdekében, hogy elkerüljék a predációt. A mechanizmus azonban, amely által a rajzás koherensen megjelenik egy adott évben, nem ismert.

Modelljük létrehozásában a csapatot egy korábbi, a döntéshozatalt illető kutatás inspirálta, amely egy csoport egyes tagjait mint egy mágnes spinjét reprezentálja, de nem fel- vagy lemutatnak, hanem a két állapot azt a döntést reprezentálja, hogy maradni vagy megjelenni.

Kapcsolódó írásaink