Tudomány

Az iskolázottság kapcsolatban állhat a hosszú élet titkával?

A tudósok elmagyarázták, hogyan hosszabbíthatja meg az oktatás az életet

A magas iskolai végzettség közvetlenül összefügg a korai halálozás kockázatának csökkenésével – jelentették norvég kutatók egy új tanulmányban. A The Lancet szerint minden egyes tanult év 2 százalékkal csökkenti a korai halálozás valószínűségét – írta a pravda.ru.

Az iskolázottság kapcsolatban állhat a hosszú élet titkával?
Képünk illusztráció
Fotó: AFP/Phanie/Burger

A négyéves általános iskola például 8 százalékkal csökkenti ezt a kockázatot az analfabétákhoz képest, míg az általános oktatás, beleértve a középiskolát és a felsőoktatást, 30-34 százalékkal növeli a kockázatot.

Ez a hatás azzal magyarázható, hogy a jó oktatás hozzáférést nyit az érdekes és jól fizetett munkahelyekhez, ami viszont elégedettséget és a minőségi egészségügyi ellátás lehetőségét biztosítja. A képzett emberek megengedhetik maguknak az egészséges életmódot, beleértve az aktív sportolást és a rossz szokások elkerülését.

Még a táplálkozás is függővé válik a jövedelemtől és az iskolázottsági szinttől. A tudósok 59 országból származó, több mint 600 korábbi tanulmányban összegyűjtött adatok elemzése után jutottak a következtetéseikre.

Az oktatás hiányát olyan negatív hatásokhoz hasonlították, mint például a napi 10 cigaretta elszívása 10 éven keresztül vagy a napi öt vagy több adag alkohol fogyasztása.

Az oktatás előnyeit nemcsak a fiatalok, hanem az 50-es és 70-es éveikben járók is érzik. A tanulás az élet bármely szakaszában fiatalító és egészségfejlesztő hatású. Ez különböző társadalmi környezetben és különböző gazdasági fejlettségű országokban is igaz.

Kapcsolódó írásaink